Какво остана от структурата на Александър Тасев - Остап

https://crimes.bg/analizi/kakvo-ostana-ot-strukturata-na-aleksandar-tasev-ostap/37529 Crimes.bg
Какво остана от структурата на Александър Тасев - Остап

Нищо не е останало от мощната империя на футболния шеф, мастит бизнесмен и бос в купуването на гласове за избори Александър Тасев-Остап осем години след убийството му.

Според запознати някогашните имоти на баровеца са се превърнали в руини. От голямото богатство е останала само новопостроената четириетажна къща на Тасев в кюстендилския квартал Могилата. Преди да бъде убит, той притежава бензиностанция, метанстанция, газстанция, ресторант и магазини в комплекса "Тир петрол" край града. В момента те са полуразрушени. Тасев е собственик и на винзавода в Кюстендил.

В силните години на производството, той е бълвал хиляди бутилки от уникалните черешова и ябълкова ракия. Предприятието отдавна е хлопнало кепенците. Същата съдба е сполетяла и останалия от соца обувен завод, на който Остап става собственик след промените. 

Приживе роденият в Кюстендил баровец участва като собственик или съдружник в над 240 фирми, сдружения, фондации. Чрез тях той върти успешен разнороден бизнес. Не крие, че се ползва с протекциите на политици през годините на бизнес възхода си. Той дори успя да организира и приложи схема за купуване на гласове. Чрез нея той успя да вкара в парламента двама депутати от политическа партия, която в момента е извън властта.

Според съгражданите му от Кюстендил Остап винаги играел на печелившата страна в политиката. На всеки избори успявал да вкара в местния общински съвет поне по един свой представител във всяка група. Твърди се, че не без негова помощ няколко кюстендилци са изстреляни в парламента. Самият Остап се разминава с ролята на народен представител на изборите през 1997 г. Тогава кандидатурата му е издигната от Българския бизнес блок на Жорж Ганчев. Само няколко гласа не стигат на Остап, за да седне на депутатския стол. Десет години по-късно той става задкулисен играч в политиката, като подсигурява гласове за партии срещу заплащане. Благодарение на високопоставените си контакти Тасев развива успешен и разнороден бизнес. Напуска родния Кюстенил и се установява в баровския столичен квартал Бояна. Там през май 2007 г. килър го надупчва с куршуми от упор в главата в мерцедеса му S класа. 

Въпреки изминалото време и досега за убийството му се знае толкова, колкото и в първите часове след разстрела. Спрягат се различни версии за кървавата саморазправа, но до момента така и няма задържани и осъдени за покушението на собственика на "Локомитов" (Пловдив). Делото за убийството е спряно, след като повече от три години разследващите не успяват да открият нито килъра, нито поръчителя на екзекуцията.

Ченгетата разпитват над 100 свидетели. Сред тях са семейството, роднини, близки, познати, съдружници. За обяснения в полицията са привикани и общински съветници от София и Кюстендил, които се оказват партньори в бизнеса на убития. Твърди се, че въпреки близките му контакти с политици и депутати сред разпитваните няма партийни представители. Разследващите не са стигнали и до данни за търговия с дрога или други дейности на ръба на закона. Според събраните доказателства всичко около Остап било редовно. След убийството му на бял свят излиза водена срещу него разработка за нарушение на югоембаргото в Сърбия през 90-те години. Никой обаче не се наема да твърди, че именно благодарение на тези далавери Остап е натрупал първия си милион.

Пътят към милионите

Алексанъдр Тасев-Остап стартира бизнеса си с парите на комсомолската кооперация "Комерсина". В началото върти ресторант и дискотека в сградата на общинския театър в града. Името му се прочува покрай "черешовите войни" в Кюстендилско. Остап влиза в този бизнес през 90-те години като прекупвач на плодове. Според градската легенда първият си милион натрупал, като продавал изгодно кюстендилски череши в Италия, а после започнал да внася обувки с тамошните си партньори. С времето Тасев става най-големият изкупвач и износител на череши в цяла България. За президент на "Локомотив" (Пловдив) е избран през пролетта на 2006 г. Това става шест месеца след убийството на предишния шеф на клуба - боса на ВИС-2 Георги Илиев, който е съгражданин на Остап от Кюстендил.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.