Как да не загубим от парите за втората пенсия? (Вижте съвета на експерта)

https://crimes.bg/analizi/kak-da-ne-zagubim-ot-parite-za-vtorata-pensiya-vizhte-saveta-na-eksperta/39912 Crimes.bg
Как да не загубим от парите за втората пенсия? (Вижте съвета на експерта)

Пенсионерите все още не са наясно какво да правят с парите от втората пенсия

 

Казусът с втората пенсия е изпълнен с много неизвестни. Ясно е единствено, че тя ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп, в зависимост от сумата в конкретната партида.

От години се водят спорове за средствата от втората пенсия. Те вече са публикувани за обществено обсъждане, тъй като приемането им вече е належащо. Първите пенсионери с право на "втора пенсия" ще се появят през 2021-а година.

 

Ако събраната сума в партидата покрива поне 15 % от минималната за страната, втората пенсия ще е пожизнена. Това означава, че за идната година тя ще е 45 лева.

 

Ако сумата се окаже недостатъчна, парите от партидата ще се изплащат разсрочено за определен период от време. Третият вариант парите да се изплатят на накуп, ще се прилага, ако сумата в партидата е недостатъчна.

 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посъветва хората, които са загрижени за своите интереси, трябва да ги прехвърлят парите си в НОИ. Самата тя е взела това решение още през 2013 г.

 

Григорова поясни, че едната причина е, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето, когато си в майчинство, когато си болен и в болнични или безработен. Това води до дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия.

 

Експертът посочи и другата причина - доходността в тези фондове. Григорова поясни, че към края на 2018 г. в тях е имало около милиард.

 

"Ако през следващата 2019 г. от осигурителни вноски дойде половин милиард, би трябвало да имаме 1,5 милиарда минимум при никаква доходност", добави още тя, цитирана от БЛИЦ.

 

Григорова допълни, че през 2018 г. не само нямаме ръст на тези средства, но и те са минус от 680 милиона и тази тенденция ще се запази.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.