Къде е по-добре да се прехвърлят парите за втора пенсия?

https://crimes.bg/analizi/kade-e-po-dobre-da-se-prehvarlyat-parite-za-vtora-pensiya/40610 Crimes.bg
Къде е по-добре да се прехвърлят парите за втора пенсия?

Експерт даде отговор на този въпрос

Експерт посъветва пенсионерите с втора пенсия как е най-дпбре да постъпят и кой е най-изгодният вариант за първите пенсионери с втора пенсия.

Пред БНР икономистът Мика Зайкова, която е дългогодишен синдикалист, заяви че е излишно увеличаването на годините за прехвърляне на втората пенсия. Според нея петте години са твърде много.

"Увеличаването на годините само създава хаос. Трябва да се намери средно положение – една година е малко, но две са достатъчно", споделя Зайкова.

Но как ще се получава втората пенсия?

Зайкова отговори на този въпрос - "От една страна пенсионно-осигурителното дружество трябва да има време за пренастройка на инвестиционните си програми, от друга Националният осигурителен институт също трябва да може да планира разчетите си".

Тя е на мнение, че за първите пенсионери, които се пенсионират тази есен и тези до 2024 година, е по-изгодно да си прехвърлят парите от втория стълб в НОИ.„Колкото по-нататък отиват нещата, трябва да се следи доходността и дали натрупаните пари са повече“, уточнява Мика Зайкова, цитирана от pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.