Изслушват Мария Габриел в европарламента

https://crimes.bg/analizi/izslushvat-mariya-gabriel-v-evroparlamenta/38302 Crimes.bg
Изслушват Мария Габриел в европарламента

Идвайки насам, си спомням как вървях насам през 2017 година. През тези две години работихме с Вас в сътрудничество и компромис за цифровото бъдеще на Европа. Затова искам да започна с думи на благодарност към всички, с които работихме по тази тема. Надявам се сътрудничеството ни да продължи. Искам да благодаря и на българския министър-председател Бойко Борисов за това, че бях номинирана за втори мандат. Благодаря и на председателя на на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за доверието. Това каза по време на изслушването си в Европейския парламент номинираната за български еврокомисар Мария Габриел, която е кандидат за втори мандат. Встъпителните си думи Габриел каза на български език, предаде репортер на Novini.bg

Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем такова ниво на иновации, наука и спорт, което да бъде на висотата на младите. Ще остана вярна на подхода – хората в центъра на политиката, без разлика на възраст и пол, без разлика на убежденията им, заяви Габриел.

За мен е важно да започна ново партньорство и се надявам то да бъде толкова трайно, колкото предишното. Искам да имаме една по-приобщаваща Европа, да не изоставяме никой от нашите граждани. Ресорът, който иска да ми повери председателят на Европейската комисия, е изцяло новаторски. Тук са включени водещи програми като "Еразъм" и "Хоризонт". Трябва да създадем необходимите взаимодействия, така че те да работят. Трябва да имаме една Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Това са предварителни условия за растежа и устойчивостта, подчерта българският кандидат за еврокомисар.

Европа трябва да запази водещото си място в света в науката, защото САЩ и Китай бързо наваксват. Трябва да развиваме иновативни предприятия. Много е важно да създадем един нов Европейски съвет за иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии. Трябва да променим принципите на споделяне. Важна е геополитическата роля на бъдещия колегиум на комисарите. Би трябвало да имаме своите връзки с партньорсите от Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие. Културата е в основата на общите ни ценности и желанието ни е да поставим в човека в центъра, очерта основните предизвикателства според нея Мария Габриел.

Тя посочи, че друго предизвикателство за нея е да се запази предложения бюджет от ЕК за бъдещия финансов период.

Габриел определи мястото на жените, което също е включено в нейния ресор, като много важна тема.

Евродепутати изтъкнаха че в името на ресора ѝ липсват думите култура, образование и наука. Попитана как ще направи така, че да обърне необходимото внимание на всички области, българският кандидат за еврокомисар каза, че името на ресора - "Иновации и младеж", обединени в едно, е огромно предизвикателство. Габриел заяви, че обръща голямо внимание за синергията между култура, образование, младеж, образование спорт и наука и иновации. Посочвайки програмата "Хоризонт Европа", тя каза, че иска да се създаде и европейско пространство за образованието.

Евродепутат напомни, че Европейският парламент е предложил трикратно да се увеличи бюджета за "Еразъм " за следващия период. Габриел изрази подкрепа за това и каза, че иска да говори с министрите на образованието и да се говори, ако трябва, и с тези на финансите. Важно е да има финансиране и за научната дейност и изследванията, и за "Еразъм", която е символ и трябва да е по-приобщаваща. Ще включва всякакви мерки, за да е по-приобщаваща. Преподаването на езици е много важно, изтъкна Габриел. Тя иска един екологичен "Еразъм", да се изпрати посланието, че околната среда трябва да се опази и да има конкретни действия.

Попитана за разногласията между Съвета, който ще иска парите за "Хоризонт" да са по-малко, и Европейския парламент и на коя страна ще застане, тя каза, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите за "Хоризонт", който не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства. Мария Габриел тправи призив към научната общност да се присъедини към усилията и да опита да максимизира шансовете си.

Българският кандидат за еврокомисар подчерта, че е много важно да се разработи осведомителна кампания, за да се срещне науката с гражданите и ще организира инициативата "Науката се среща с регионите, науката се среща с училищата".

Мария Габриел, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, трябва да отговори на 25 въпроса на евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. По-рано Габриел отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.

Габриел обещава, ако бъде избрана, да работи за въвеждането на европейска студентска книжка. Тя отбелязва необходимостта от отпадане на пречките пред младите европейци да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Моя основна цел е повече младежи да се възползват от програмите на ЕС при равно участие, добавя кандидатът.

Габриел допълва, че запазването на европейското културно наследство, включително в цифров вид, ще бъде сред основните ѝ цели. Тя се обявява за истински напредък в пресичането на предварителното уреждане на спортни срещи. Спортната индустрия е важен работодател и допринася за икономиката, отчита тя.

Българският кандидат изразява подкрепа за осигуряването на широк хоризонт за европейските учени, от чиито открития зависи и икономическият напредък. Габриел уточнява, че постигането на целите на ЕС за опазването на природата изисква и усилията на научните среди.

Оценката от днешното изслушване ще бъде определена най-рано през нощта срещу вторник. Ако кандидат за еврокомисар бъде оценен положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай, че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси. Ако даден кандидат не събере необходимата подкрепа, решението ще трябва да се вземе с гласуване с обикновено мнозинство от всички евродепутати в съответната парламентарна комисия. Гласуването на целия състав на новата ЕК се очаква на 23 октомври. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.