Иван Гешев се появи на тържеството за 150 години Българска екзархия!

https://crimes.bg/analizi/ivan-geshev-se-poyavi-na-tarzhestvoto-za-150-godini-balgarska-ekzarhiya/34465 Crimes.bg
Иван Гешев се появи на тържеството за 150 години Българска екзархия!

Иван Гешев присъства на отбелязването на празника, честван от България днес. А именно 150 години от учредяването на Българската екзархия!

Церемонията се проведе в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Там Иван Гешев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и други видни личности отбелязаха голямата годишнина.

В изложбата, съпътстваща честването, се показаха оригинални документи от специалните колекции на Националната библиотека, свързани с основаването на Българската екзархия и избора на първия български екзарх – видинския митрополит Антим I.

По силата на султанския ферман от 27 февруари 1870 г. и на екзархийския устав, изработен от Църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия става първата официално призната българска институция след близо петстотин години бездържавност. До освобождението тя съдейства за обединяването на българските земи и ръководи просветното дело в тях.

По случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия в петък в 10 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.