Има ли паника у нас заради коронавируса? (Данни на последно проучване)

https://crimes.bg/analizi/ima-li-panika-u-nas-zaradi-koronavirusa-danni-na-posledno-prouchvane/38486 Crimes.bg
Има ли паника у нас заради коронавируса? (Данни на последно проучване)

Проучване на "Барометър България" разкрива има ли паника у нас заради коронавируса. Според данните около 1/3 от българите следят внимателно новините, свързани с новия коронавирус Covid-19.

 

Но на фона на ситуацията в Италия, у нас обстановката е балансирана и спокойна. Около 30,2% от респондентите следят активно новините по темата и развитието на събитията. Но за момента този процент от анкетираните не се чувстват застрашени.

 

За 10,1% от участниците в проучването коронавирусът е просто поредният грип, с който човечеството се сблъсква. Общо 7,7% нямат мнение по въпроса и не могат да определят дали има паника, пише БЛИЦ, позовавайки се на dnes.bg.

 

Въпреки резултатите в последните дни се отчита повишено търсене на предпазни маски по аптеките. Почти 20 дни няма зареждане.

 

Голяма част от хората разчитат на имуностимуланти. Други разкриват притесненията си евентуална по-дълга карантина и епидемична обстановка. Те са решили да се запасят с дълготрайни хранителни продукти и купуват в големи количества макарони, боб, леща и консерви. 

 

Експертите успокояват, че при спазване на добра лична хигиена, включваща миене на ръцете с вода и сапун за поне 30 секунди или използването на специален препарат за дефинфекция със съдържание на спирт, е ефективна превантивна мярка.

 

Експерти от СЗО предупреждават, че използването на сешоари с топъл въздух или ултравиолетивите лампи за сушене на ръцете премахват ефективността на водата и сапуна. Те предупреждават, че промивките на носа също не гарантират предпазване.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.