„Героите на 90-те“: Славчо Христов – от ресторанта до кръга Олимп около Костов и СИК

https://crimes.bg/analizi/geroite-na-90-te-slavcho-hristov-ot-restoranta-do-kraga-olimp-okolo-kostov-i-sik/27102 Crimes.bg
„Героите на 90-те“: Славчо Христов – от ресторанта до кръга Олимп около Костов и СИК

Мнозина помнят Славчо Христов – едно от лицата на прехода и моделите на политическите кръгове. Тогава той е собственик и управлява един от известните столични ресторанти – Олимп, чието име на по-късен етап ще стане нарицателно за „кръга Олимп“. Именно там и започва познанството и бизнес партньорството му с един от премиерите на България Иван Костов.


Не малко от основните герои на 90-те, контролиращи хотелиерството, банките, застраховките, бизнесът с цигари и други доходоносни сфери бяха показно застреляни. Други се изправиха пред Темида с цяла палитра от обвинения.


Но трети, като Славчо Христов избраха най-правилния път – мълчание и живот в чужбина, далеч от медиите, килърите и правосъдието.


По времето, когато Костов е премиер тогава започва и масовото приватизиране на апетитни имоти от бившия ресторантьор. Той успява да придобие „Златни пясъци“, СИБанк, дружества за производство на електрическа енергия, като до края на 90-те успява да овладее над 20 големи компании.


Към днешна дата Христов е член на Националния борд по туризъм, където е „колега“ със знакови имена, като Николай Вълканов от Минстрой (бившият Мултигруп), Цоло Вутов, Ангел Палийски, Красимир Гергов и други. Всички те са известни с топлите отношения с високопоставени политици и политически централи.


Източник: narod.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.