Евелин Банев-Брендо е напуснал България още преди три месеца

https://crimes.bg/analizi/evelin-banev-brendo-e-napusnal-balgariya-oshte-predi-tri-meseca/37397 Crimes.bg
Евелин Банев-Брендо е напуснал България още преди три месеца

Два независими източника свидетелстват, че Евелин Банев-Брендо е напуснал България преди около три месеца. Той бе осъден на две инстанции в Италия за организиране и ръководство на международна група за трафик на кокаин и му  бе наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка", но със забрана да напуска страната.

Независимо, че процесът срещу Банев в Италия е пред последна инстация и дори и да бъде окончателно осъден там, възможно е българските правоохранителни институции да не могат да го изпратят на Ботуша, за да изтърпи наказанието си.

Заради висящото срещу него и негови роднини дело за пране на пари в София, италианските власти бяха върнали Брендо на България .

през лятото на 2014г Софийския апелативен съд (САС)  наложи мярката "подписка", с която е Банев, както и забраната да напуска страната. Банев беше оправдан по обвиненията за организиране и участие в престъпна група за пране на пари - 21 млн. лв. По това дело освен него подсъдими бяха и доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева, като всички те бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора. Прокуратурата обжалва присъдата, но делото все още не е насрочено пред Върховния касационен съд (ВКС).

Защитгницата на Банев по този процес, адвокат Ина Лулчева заяви, че довереникът й няма интерес да нарушава забраната да напуска страната, но за сега тя няма информация къде е той.

Регулациите на мярката "подписка" изискват обвиняемият да не напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. При неизпълнение, има основание за изменение на мярката в по-тежка. Органът, който следи за изпълнението на тази мярка, е прокуратурата, но оттам обаче неофициално заявиха, че не те следят за изпълнението на мярката, а по-скоро са страна във висящ съдебен спор и отговорност за спазването й носят са съдът и МВР.

Юристи коментираха, че опитът на прокуратурата да си измие ръците и за пореден път да прехвърли вината на съда е несъстоятелен, тъй като от държавното обвинение са могли да наложат мярка на Банев по разследването срещу него, което тихомълком прекрати наскоро. Едва миналата седмица, принудена от редица медийни публикации, Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че е прекратила друго водено срещу Брендо разследване , този път за пране на пари, като не не разкри мотивите да сложи точка срещу това досъдебно производство .

Брендо има 20-годишна присъда за наркотрафик в Италия, която все още не е влязла в сила, но на първа инстанция той е признат за виновен, че за периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, които доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано. Според местната полиция именно по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно. 

Румънските власти също искат екстрадицията му по разследване на наркотрафик, а наскоро се разбра, че срещу Брендо се води и разследване за пране на пари от швейцарските власти.

 

Оказа се, че всъщност няма институция, която да следи за изпълнението на забраната за напускане на страната. Когато в МВР получат данни за хора, които са с такава забрана, информацията се въвежда в системите на МВР. "Справка в автоматизираната система за граничен контрол може да не бъде извършена на гражданин на Европейския съюз, включително и на българските граждани, по смисъла на член 20, параграф 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Когато при такава несистематична проверка се установи наложена мярка за наказателнопроцесуална или административна принуда, органите на Гранична полиция на ГКПП не разрешават излизането на лицето – обект на забраната, и го връщат във вътрешността на страната", заявяват преди време от МВР.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.