Ето защо част от служителите от затворените бизнеси не получиха компенсации

https://crimes.bg/analizi/eto-zashto-chast-ot-sluzhitelite-ot-zatvorenite-biznesi-ne-poluchiha-kompensacii/43590 Crimes.bg
Ето защо част от служителите от затворените бизнеси не получиха компенсации

Част от служителите на затворени бизнеси не получиха компенсации

Вече е ясноз защо някои от служителите на затворени бизнеси не получиха компенсации. Това се дължи на факта, че с тях няма сключени трудови договори. При някои наличните договори не са основни, а допълнителни, пише БЛИЦ, позовавайки се на pariteni.bg.

Агенцията по заетостта обяви на сайта си възможните причини за откази да се изплатят компенсации.

Най-честата причина да се откаже компенсация на работник е фактът, че той е нает по код в икономическа дейност извън обхвата на заповедта на социалния министър. В нея детайлно са посочени всички допустими за компенсиране позиции в бизнесите, които бяха затворени или продължават да не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър.

Агенцията по заетостта извършва служебни проверки в регистрите на НАП. От тях става ясно, че за компенсации кандидатстват и управителите на фирми или се кандидатства за служители, които не работят в обекти тип мол, а в такива извън тях.

Някои кандидати са неодобрени, тъй като не представят допълнително изисквани документи в определения срок. Други са подали сгрешени документи. 

А има и такива служители, които не са пуснати в неплатен отпуск каквото е изискването за компенсацията.

В част от случаите Агенцията по заетостта изплаща компенсацията, но прави корекции на подадените от бизнеса заявки. Най-често това се случва заради часовете по трудов договор, например е посочен 8-часов работен ден.

Служители, за които се установява, че вече не работят при съответния работодател, също не са одобрени за получаване на компенсации.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.