Ето за какви злоупотреби могат да бъдат използвани данните от ЕГНлийкс

https://crimes.bg/analizi/eto-za-kakvi-zloupotrebi-mogat-da-badat-izpolzvani-dannite-ot-egnliyks/38046 Crimes.bg
Ето за какви злоупотреби могат да бъдат използвани данните от ЕГНлийкс

 

Ако сте сред потърпевшите, най-добре е да потърсите правата си по съдебен ред

След теча на информация за 5 милиона българи при хакерската атака в НАП, от Асоциацията за защита на личните данни предупреждават за какво конкретно да внимаваме, съобщава bTV.

 

Ето за какви злоупотреби могат да бъдат използвани личните ни данни:  

 

Информацията за месечното възнаграждение на всеки може да се използва за изнудване.  

Данните ни могат да заинтригуват и телефонните измамници.  

Има риск и от така наречените "фишинг измами" чрез изпращането на фалшиви имейли, че дължим пари, уж от името именно на Националната агенция за приходите или различни кредитни институции. Бихме им повярвали, ако в тях има наши лични данни.  

Информация за заплатите, които получаваме пък, може да се използва от фирмите за нелоялна конкуренция.  

 

Какво е решението?  Една от милионите с изтекли лични данни – това разбира за себе си артистът хореограф Маргарита Будинова. В мрежата са ЕГН-то и данъчните й декларации.   „Докато си на някоя лодка, може някой да си купува на твое име друга лодка. Наистина е ужасяващо. Може би трябва НАП да се свърже с банките и да ни защитят под някаква форма”, заяви Маргарита Будинова.  

 

Маргарита обмисля да търси правата си в съда. Нашето и европейското законодателство са категорични – всеки засегнат може да заведе иск. „Всички вреди подлежат на обезщетение, като това включва и нематериалните – болки, страдания, нарушена репутация. Едно от нещата, които най-много тревожат гражданите, е да не би от тяхно име да бъдат сключвани заеми, да се ипотекират имущества, да има имотни злоупотреби или да се източват сметки”, каза Валентин Савов.  

 

За бързи мерки на държавата призовават от Асоциацията за защита на личните данни. „Вие, ако сте счетоводител в една компания и вашият работодател разбере, че вие залагате, нали се сещате, че има риск да загубите работата си. В тези масиви от данни има и информация за нашите деца”, коментира Юлия Пригонча.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.