Ето откога се празнува Трети март!

https://crimes.bg/analizi/eto-otkoga-se-praznuva-treti-mart/40791 Crimes.bg
Ето откога се празнува Трети март!

Макар и повод за гордост, датата 3 март - Денят на Освобождението на България от османско робство предизвиква въпроси. С настъпването на празника се повяват множество мнения за датата и откога се празнува.

Припомняме, че на този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

Юристът и представител на Института за дясна политика Димитър Стоянов развенча мита за датата чрез документи:

Откога се празнува 3 март като Ден на Освобождението на България? В последно време водя задочен спор по темата за 3 март (19 февруари по стар стил) и от кога точно се отбелязва. В тази връзка публикувам тези два архивни документа от "Държавен вестник".

С Указ № 766 (ДВ, бр. 130 от 13 ноември 1882 г.) княз Александър Батенберг утвърждава приетия от Държавния съвет на 12 октомври 1882 г. "Списък на неприсъствените дни". Сред тях е 19 февруари (3 март) - "Заключванието на С. Стефанский договоръ". С Указ № 78 (ДВ, бр. 4 от 12 януари 1888 г.) княз Фердинанд, по предложение на министъра на външните работи и изповеданията (по това време д-р Георги Странски) и след одобрение от Министерския съвет (по това време министър-председател е Стефан Стамболов), постановява неприсъствен ден 19 февруари (3 март) като "Освобождението на България".

Та, какво излиза? Трети март е определен като Ден на Освобождението на България от княз Фердинанд I, Стефан Стамболов и д-р Георги Странски.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.