Ето кой и при какви условия ще получава компенсации заради локдауна

https://crimes.bg/analizi/eto-koy-i-pri-kakvi-usloviya-shte-poluchava-kompensacii-zaradi-lokdauna/43551 Crimes.bg
Ето кой и при какви условия ще получава компенсации заради локдауна

Заповед на Деница Сачева посочва реда и условията за финансовите компенсации във връзка с локдауна

Деница Сачева издаде нова заповед, в която посочва реда и условията за отпускане на финансови компенсации във връзка с ограничения на дейността на търговските обекти в периода от 27 ноември до 21 декември.,

Предвидена е финансова помощ за заетите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма също ще имат право на компенсация.

Служителите в търговските обекти, намиращи се в търговски център тип МОЛ, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, също ще бъдат подпомогнати. Заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти също ще имат право на компенсации.

Заетите в дейности в тренировъчен и състезателен характер, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масажи, също ще имат право на финансова помощ, която ще се отпуска за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността.

В размер на 24 лв. ще е компенсацията за тези, които са в неплатен отпуск и се осигуряват на 8-часов работен ден.

Работодателите се задължават да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Документите за изплащане на помощта ще се подават в дирекция “Бюро по труда” и ще бъдат разглеждани  срок от 10 работни дни след получаването им.

Изплащането на компенсациите ще се осъществява до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление, пише БЛИЦ.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.