Ето колко плати Николай Банев за свободата си

https://crimes.bg/analizi/eto-kolko-plati-nikolay-banev-za-svobodata-si/42421 Crimes.bg
Ето колко плати Николай Банев за свободата си

 

Скандалният бизнесмен изрева, че не разполага с толкова голяма сума


Апелативният спецсъд пуска бизнесмена Николай Банев под гаранция срещу сумата от 500 хиляди лева.

 

Определението е окончателно. Припомняме, че с него втората инстанция увеличи размера на гаранцията на Банев от 200 хил. лв. на половин милион.

То е от 23 ноември, уточнява сайтът "Лекс", цитиран от "Стандарт".

 

Припомняме, че Николай Банев бе задържан повече от две години и половина, след ареста му през октомври 2018 г. През май т.г. съдът промени мярката му на домашен арест. През октомври пък двамата със съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест.

 

В мотивите си съдът в Страсбург определи като тревожна продължителността на задържането, включително и домашният арест.

По този начин се стигна до новото определение на спецсъда, който веднъж вече бе определил гаранция от 1 млн. лева на Банев и тя бе отменена на втора инстанция.

 

Припомняме, че Банев пледира преди време, че не може да плати гаранцията, тъй като имуществото му е блокирано.

В отговор на възражението му обаче, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно разполагат с достатъчно активи. Това идва да предположи, че по сметките им има достатъчно големи суми, които не са запорирани от антикорупционната комисия.

 

В заключението на съда се напомня, че определената гаранция може да бъде внесена и от друго лице, а не само от Банев, пише blitz.bg, позовавайки се на информация на standartnews.com.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.