Ето какво трябва да знаят пенсионерите с втора пенсия

https://crimes.bg/analizi/eto-kakvo-tryabva-da-znayat-pensionerite-s-vtora-pensiya/40609 Crimes.bg
Ето какво трябва да знаят пенсионерите с втора пенсия

Пенсионерите с втора пенсия трябва да са запознати с тази информация

 

Всеки пенсиионер с втора пенсия трябва да прочете това. 

 

Близо 20% от първите пенсионери, които са родени след 1959 г. и имат участие във втория стълб, ще получат парите си накуп.

 

Толкова е делът на хората с по-малко от 900 лв. в партидите си.

 

Около 30% от първите пенсионери разполагат с достатъчно средства в партидите си, за да бъде тя пожизнена.

 

Според изчисленията размерът на пожизнената пенсия ще бъде между 45 лева и почти 200 лева като първи размер. Останалите пенсионери ще получат разсрочено парите си.

 

Това сочат данните, обявени от пенсионните дружества на заседание на парламентарната социална комисия. На второ четене бяха приети подобрения в законопроекта на управляващите за фазата на изплащане на втора пенсия.

 

Те предвиждат увеличение на кръга от наследници, които ще имат право да наследяват втората пенсия на починалия.

Това означава, че братя и сестри, както и наследници по завещание ще могат да наследяват парите от втория стълб, пише pariteni.bg.

 

Решено е да останат трите вида втора пенсия - пожизнена, разсрочена и еднократна. Условията за отпускането им не се променят.

 

Ново е условието за пожизнена  пенсия с гарантиран срок от 2 до 10 г. Разсрочена пенсия ще получат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. За останалите парите ще бъдат изплатени накуп.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.