Ето какво се случва със служителите на ГДБОП, задържани за подкуп

https://crimes.bg/analizi/eto-kakvo-se-sluchva-sas-sluzhitelite-na-gdbop-zadarzhani-za-podkup/40602 Crimes.bg
Ето какво се случва със служителите на ГДБОП, задържани за подкуп

Ето какво се случва със служителите на ГДБОП, които бяха задържани за подкуп

Тъмните облаци над служителите на ГДБОП, които бяха арестувани за подкуп, няма да се разсеят скоро.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков.

От началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, те участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици.


Подкупите, които лицата са прибирали, варират от 20 000 до 50 000 лв. месечно. Те са били искани и получавани като „хонорар“ за осигуряване на протекции. В случая става въпроса за затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.


 

Д.Т. също е подсъдим в качеството му на посредник на Цветан Панков и Кирил Ванков. Той е осъществявал връзка с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители и е събирал подкупи.

 

Бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Другите двама участници в групата в схемата са с мерки „гаранция в пари“.

На полицейските служители е наложено наказание „дисциплинарно уволнение със заповед на министъра на вътрешните работи, влязла в сила от 15.01.2021. 

 Специализираният наказателен съд ще насрочи разпоредително заседание по делото, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.