Епидемиолог: Неправилното носене на маска е опасно

https://crimes.bg/analizi/epidemiolog-nepravilnoto-nosene-na-maska-e-opasno/38742 Crimes.bg
Епидемиолог: Неправилното носене на маска е опасно

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова коментира ситуацията с коронавируса у нас и заповедта за носене на маска. Експертът изрази мнението си и относно въпроса с подновяване на учебните занятия.

Според проф. Кожухарова не съществува голям риск за здравето на децата, но за сметка на това рискът за образованието им става все по-голям. Тя даде за пример настоящите студенти по медицина, които могат да пропуснат цяла година.

В ефира на БНТ епидемиологът заяви, че онлайн обучението може да замести реалното образование. Тъй като е трудно да се каже коя възрастова група е най-застрашена на фона на ниския брой на болните в България, не е ясно дали има риск за учителите у нас, които са на средна възраст около 55 години. 

Проф. Кожухарова счита, че отпускането на мерките е позитивно решение, но е важно да се направи епидемиологичен анализ, за да се ефективността от затварянето на определени населени места и квартали.

Тя е убедена, че страхът на хората ще бъде основна пречка пред туризма. 

От думите на проф. Кожухарова стана ясно, че мерките за изолация на хората спират разпространението на заразни болести, но в случая е по-разумно да се научим да живеем с коронавируса, защото той няма да изчезне.

На въпроса за ваксина срещу COVID-19 проф. Кожухарова отговори, че това ще се случи след години. Относно носенето на предпазни маски, тя препоръчва употребата им само на закрити места и допълва, че ако се носят неправилно, е по-добре да не се носят. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.