Eксперт разкри какво ще се случи с помощта на пенсионерите

https://crimes.bg/analizi/ekspert-razkri-kakvo-shte-se-sluchi-s-pomoshtta-na-pensionerite/41936 Crimes.bg
Eксперт разкри какво ще се случи с помощта на пенсионерите

На пенсионерите това никак няма да им се хареса

Едва ли тази новина ще се хареса на някой. Но най-шокирани са пенсионерите, тък като тя е свързана с помощите, които получават. Оказва се, че ще бъдат стопени от инфлацията и няма да доведат до по-голяма компенсация, категорична е Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Това се дължи на шоковото поскъпване на цените на основни стоки и услуги.

Възрастните хора, които вече не работят, не са единствените засегнати от това. И работещите ще бъдат засегнати от очакваното шоково поскъпване на цените през зимните месеци. Сред тези, на които ще се отрази най-негативно инфлацията са и домакинствата с по-ниски доходи и хората, които и сега живеят в лишения, категорична е Макелова.

Според прогнозите на КНСБ поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена.

Повишените цени на електроенергията и водата вече се отразяват както на производителите и бизнеси, така и на обикновения потребител. Очакват се ново поскъпване на млякото, хляба, плодовете, зеленчуците, горивата, товарния транспорт и водата. На фона на това покупателната способност на населението намалява, добави експертът.

Макелова заяви, че от КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата и тя да стане 760 лева, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.