Експерт посочи какво ще се случи с втората пенсия през септември

https://crimes.bg/analizi/ekspert-posochi-kakvo-shte-se-sluchi-s-vtorata-pensiya-prez-septemvri/40375 Crimes.bg
Експерт посочи какво ще се случи с втората пенсия през септември

Експертът даде отговор на въпроса дали се очакват проблеми с втората пенсия

 

Въпросите около втората пенсия придобиват все по-голяма актуалност.

През септември тази година ще се пенсионира първите жени у нас с възможност да получат втора пенсия от частен фонд. Те няма да бъдат ощетени и общата сума от двете в общия случай няма да е по-малка от тази, която биха получавали, ако разчитат само на НОИ, категоричен е председателят на КТ „Подкрепа“ и ротационен председател на Надзорния съвет на осигурителния институт Димитър Манолов.

 

Той заяви, че в продължение на 20 г. тежко е критикувал тази система, но в момента правя компромис със себе си в името на това осигурените лица да не пострадат.

 

"Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана в началото, сега абсолютно сигурно осигурените лица щяха да пострадат. Сега е възможно да не пострадат, но, разбира се, за тази работа пак ще плати държавата – а не системата, която е причинила това", заяви още експертът.

 

Манолов добави, че през всичките тези години акцентът е бил поставен върху интереса на частните пенсионни фондове, а не върху хората.

 

Той добави, че това е довело до необходимостта от промяна в съотношението между парите за първия стълб и участието в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

 

Експертът поясни, че в резултат на това първите пенсиониращи ще получат даже малко повече, отколкото при вариант с партида само в НОИ.

 

„Моята основна критика е, че държавата не може да те принуждава да участваш в тази система, формирайки печалба на някакъв друг субект. Държавата трябваше да организира този процес.

 

На критиците, които казват, че държавата не може – държавата може. Вътре в НОИ има един учителски пенсионен фонд, който е по-стар от тези и неговото финансово и друго здраве е много по-добро, отколкото на частните пенсионни фондове. Той отдавна плаща пенсии и добавки към пенсиите“, категоричен е Манолов.

 

Той е на мнение, че държавата трябва да осигури информационна кампания с цел помагане на гражданите. Така всеки ще може да прецени дали има смисъл от втора пенсия, пише Pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.