Доц. Мангъров: Заразените с коронавирус у нас са хиляди

https://crimes.bg/analizi/doc-mangarov-zarazenite-s-koronavirus-u-nas-sa-hilyadi/38607 Crimes.bg
Доц. Мангъров: Заразените с коронавирус у нас са хиляди

Доц. Мангъров е убеден, че действителният брой на случаите на заразени с коронавирус е десетократно повече от обявените досега 338 случая. Специалистът, който е част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, заяви че процес, който е неизвестен, не може да бъде контролиран. Инфекционист е застъпник на идеята за разширен скрининг на населението. Той добави, че това е едиственият начин за по-целенасочено определяне на хората, които се нуждаят от строга карантина.

Цитиран от БЛИЦ, доц. Мангъров каза, че масовото затваряне е адекватна мярка, но скринингът е максимумът. В ефира на БНР специалистът подчерта, че хора от всички възрастови групи могат да се разболеят.

Той допълни, че сред българите има много болни хора в млада възраст, които имат куп съпътстващи заболявания и това увеличава риска при заразяване с коронавирус. 

Според доц. Мангъров, пикът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май. Ниската смъртност той обяснява с факта, че тя е определена въз основа на изследвани и доказани случаи.

Специалистът добави, че в много случаи заразата е протекла безсимптомно и тези пациенти не са установени. Според него, реалната смъртност у нас ще бъде между 100-200 души и тя се наблюдава всяка година при грипната епидемия в страната ни. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.