Доц. Добрин Василев: Ваксина срещу COVID-19 едва ли ще има, по-вероятно е лечение!

https://crimes.bg/analizi/doc-dobrin-vasilev-vaksina-sreshtu-covid-19-edva-li-shte-ima-po-veroyatno-e-lechenie/39826 Crimes.bg
Доц. Добрин Василев: Ваксина срещу COVID-19 едва ли ще има, по-вероятно е лечение!

Възможно е да се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Все повече доказателства се натрупват за това, каза пред БНР доц. Добрин Василев, който е началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ "Александровска". Ще бъде изключително трудно да се направи ефективна ваксина срещу COVID-19, посочи той.  "Лично аз си мисля, че по-вероятно е да се намери някакво лечение. В момента вероятно ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне. Вече за ваксината ще трябва повечко да почакаме", заяви доц. Василев. Той припомни случая с двата предишни коронавируса и изтъкна факта, че ваксина и решение така и не са били открити. "Инвестициите в решение на проблема са били изключително малко."За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимпомно, а едва 5% я прекарват критично, припомни доц. Василев. По думите му стана ясно, че абсолютно е доказано, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването.  "Натрупа се умора у хората и пада гардът за защита и за предпазване. Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с BCG и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни "разката". Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението", коментира доц. Добрин Василев. "Един медицински проблем започва вече прекалено много да се политизира", смята доц. Василев.  Относно намаляването на карантината на 10 дни, лекарят отбеляза, че шансът за заразяване намалява силно след няколко дни, но не е равен на нула. "Това обаче е така и при 14-дневна карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест", отбеляза Добрин Василев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.