Десетки свидетели призовани на процеса срещу убийцата на малката Александра

https://crimes.bg/analizi/desetki-svideteli-prizovani-na-procesa-sreshtu-ubiycata-na-malkata-aleksandra/37344 Crimes.bg
Десетки свидетели призовани на процеса срещу убийцата на малката Александра

От пресцентъра на Окръжен съд Бургас съобщиха, че съда е насрочил за разглеждане в четири последователни дни от 19 до 22 януари наказателното дело срещу Атанаска Георгиева.

Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че за времето от 17.00 до 19.00 часа на 10 април 2014 г. , умишлено е  умъртвила малолетно момиче в Поморие в таванско помещение, обитавано от нея. Детето е било доведно  в безпомощно състояние от нея, като поставила две полиетиленови торбички върху главата му и ги облепила с едностранно залепваща лента – тиксо, като така е извършила убийството по особено мъчителен за жертвата начин – бавно задушаване чрез лишаване от въздух.

Родителите на убитото дете са представили в съда молби да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото.

Окръжен съд Бургас е призовал за разпит в първото съдебно заседание, насрочено за 19 януари 2015 г., 12 вещи лица, изготвили 16 съдебни експертизи и 12 свидетели. В следващите три дни съдът ще разпита останалите 44 свидетели.

Според обвинителния акт Георгиева обитавала жилище в същата кооперация,в която живеело и семейството на 8-годишната Александра. Подсъдимата я познавала, но не поддържала близки отношения с нея. Късния следобед на 10 април 2014 г. детето се прибирало от училище, когато срещнало Георгиева във входа. Разследването посочва, че то само пожелало да гостува на подсъдимата и двете се качили на в таванското помещение където живеела. В продължение на час детето гледало телевизия, разхождало се из жилището ,чело от учебик, говорило за семейството си. Демонстрираните от момиченцето висок тон и самочувствие подразнили подсъдимата.

Малката Александра разглеждала и коментирала жилището й, включително и снимки на децата на Георгиева, които били останали при съпруга й. След като разбрало кои са, момичето ги определило като грозни.

Според прокуратурата това изявление било прието от подсъдимата като недопустима лична обида и я предзивикало да умъртви малката Александра. Детето било убито мъчително в рамките на 3-5 минути чрез бавно лишаване от въздух.

Следователи установили, че телефонът на Александра звънял непрекъснато и подсъдимата вдигнала, като казала на майката, че дъщеря й е на гости и поискала да говори с бащата на детето, но прекъснала разговора. Около 20 ч. същата вечер тя изпратила съобщение от СИМ картата на момичето на телефонен номер, за който смятала, че е на някой от родителите му.

 

Подсъдимата пренощувала в жилището и на следващата сутрин около 8.30 часа излязла навън. Тогава чула гласове на стълбището и се скрила в празно таванско помещение, където била намерена от полицейски служители. Тялото и вещите на жертвата били открити под матрак на легло в стаята на подсъдимата.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.