Деница Сачева разкри с колко ще бъде намалена държавната пенсия

https://crimes.bg/analizi/denica-sacheva-razkri-s-kolko-shte-bade-namalena-darzhavnata-pensiya/39811 Crimes.bg
Деница Сачева разкри с колко ще бъде намалена държавната пенсия

Деница Сачева разкри с колко ще бъде намалена държавната пенсия за пенсионерите, които получават и втора пенсия

Деница Сачева направи важно съобщение за пенсионерите с втора пенсия. Социалният министър разкри голяма уловка с пенсиите. Тя съобщи, че държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Пред репортери на “Труд” социалният министър заяви, че ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, с цел по-голяма справедливост.

 

Сачева е категорична, че държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г. Тя добави, че дотогава не е имало частни пенсионни фондове и всички осигуровки са влизали в Държавното обществено осигуряване. Сачева добави, че ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана.

 

 

Тя поясни, че това са периодите на майчинство и временна неработоспособност, тъй като в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

 

Законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. В случай, че текстовете не бъдат променени, може да се окаже, че много хора с две пенсии ще получават по-малко, отколкото, ако получават само държавна пенсия.

 

Но след промените намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%. Това ще даде възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ.

 

Сачева заяви, че този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще отнася за всички, изпуснали срока.

 

Жените, родени в периода 1960-1964 г.,които имат средства в частните фондове, са около 200 0000.

 

През втората половина на 2021 година ще се пенсионират оървите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в НОИ, пише БЛИЦ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.