Деница Сачева обяви кои родители ще получат финансова помощ при затваряне на училищата

https://crimes.bg/analizi/denica-sacheva-obyavi-koi-roditeli-shte-poluchat-finansova-pomosht-pri-zatvaryane-na-uchilishtata/39542 Crimes.bg
Деница Сачева обяви кои родители ще получат финансова помощ при затваряне на училищата

Помощта няма да е всички родители, а само за част от тях, които отговарят на определени условия

 

Около 30 000 семейства ще получат помощ, ако училищата бъдат затворени. Предвидените средства са в размер на 85 милиона. Право на помощ ще имат част от родителите в случай, че училищата или градините бъдат затворени заради пандемията от коронавирус.

 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на депутатско питане за новата целева помощ, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на "Монитор". 

 

Помощта ще подкрепи семействата на около 40 000 деца до 14-годишна възраст, разяснява още Сачева.

 

Тя ще се отпуска по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск, семейството ще има право на тази помощ.

 

Право да я получат ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. В размер на 610 лева, колкотое минималната работна заплата до края на 2020 година, ще бъде помощта за едно дете.

 

За семейства с две и повече деца помощта ще е в размер на 915 лв. Тя ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения.

 

Семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата, също ще имат право на тази помощ.

 

Тя ще се полата и на семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради наложените мерки.

 

Има и изискване относно дохода за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация. Той следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. до края на тази година), пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.