Да заобиколиш закона: Преди изборите Марешки се рекламира чрез бизнеса си

https://crimes.bg/analizi/da-zaobikolish-zakona-predi-izborite-mareshki-se-reklamira-chrez-biznesa-si/40770 Crimes.bg
Да заобиколиш закона: Преди изборите Марешки се рекламира чрез бизнеса си

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, който наскоро сам се определи като "българския Навални", ловко заобикаля закона и се рекламира още преди официално да е започнала кампанията за предстоящия на 4 април парламентарен вот.

Трикът е, че не промотира пряко партията си, а самия себе си чрез бизнесите си.

Още в началото на февруари се появиха билбордове с Марешки, последва и рекламен клип, в които той е основно действащо лице. Макар в центъра на рекламната кампания да е политически лидер, на теория рекламите не са политически, а търговски, защото в тях се споменават бензиностанциите и аптеките му. Така той практически си осигурява "преднина" в телевизионно време пред опонентите му, които спазват закона и чакат старта на кампанията.

Пред Mediapool Марешки отрече клиповете да имат общо с предстоящата предизборна кампания и обяви, че "добрините си ги правя ежедневно, без значение дали има избори или не".

"Нито тези, нито клиповете, които съм пускал преди 6 месеца, нито тези, които съм пускал преди година и половина, не са предизборни. (...) Аз не правя нищо предизборно. Правя го от 30 години. Преди 30 години не съм се занимавал с политика", каза той и добави, че не можел да си спре бизнеса, защото някой "може да го изтълкува по този превратен начин". 

Две годишнини са формалният повод за рекламния клип, пуснат малко повече от две седмици преди официалното начало на предизборната кампания – 5 години от създаването на бензиностанциите и 30 от отварянето на аптеките.

"Предизборната кампания започва от деня, в който влезеш в политиката. И ако другите няма какво да отчетат и се срамуват от това, и чакат последните дни, за да подлъжат избирателите с фалшиви обещания, то ние няма от какво да се срамуваме. Това не е само този месец, през всичките тези 4 години се хваля с това, което правя", каза той в отговор на въпрос дали с тези реклами не заобикаля закона и така не изпреварва останалите участници в предстоящия вот.

Марешки добави, че все пак имал преднина пред останалите, но това било заради свършеното от него. "Моята идея за тези избори е вече да престанем с предизборните обещания, а вече да бъде състезание на отчети – кой какво е направил в предните мандати и в годините от живота си, колко работни места е създал, колко заплати е платил, колко данъци е платил. И чак след това да седне да обещава някакви чудеса за хората", каза още Марешки.

(Не)политическата реклама

Какво обаче представляват самите реклами? На билбордовете с едър шрифт е изписано "Ефектът Марешки", има голяма снимка на самия Марешки в стилистиката на предизборните изображения, но придружена с цени на дизелово гориво. В долния десен ъгъл е поместено малко лого на бензиностанциите, което човек може и да не забележи.

Рекламният клип носи подобно послание – Марешки говори в първо лице единствено число и обявява какво е постигнал. Липсва само призивът "Гласувайте за "Патриотична коалиция -"Воля" и НФСБ" и "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Двете годишнини, които са и повод за видеото, се изписват в края му подобно на номер в бюлетината, какъвто все още коалицията на "Воля" и НФСБ няма.

"Горчивият" опит

Има обаче причина за това, че Марешки формално не е свързал бизнеса си с политическо послание. Ако го беше направил, това би било нарушение на закона. В Изборния кодекс е записано, че се забранява "в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция или инициативен комитет или кандидат". Лидерът на "Воля" много добре знае за тази забрана, защото преди евроизборите през 2019 година отнесе глоба за нарушаването ѝ. 

Тогава видеото на Марешки отново включваше реклама на аптеките и бензиностанциите, но завършваше с думите: "Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци". Именно това изречение се превърна в повод за глобата.

Прекрачване на закона е и ако пуснеш предизборен клип преди началото на кампанията. Затова и вероятно Марешки е избрал да се рекламира с едноименния си търговски брнад.

Отново през 2019 година ЦИК посочи, че пускането на политическа реклама преди началото на кампанията е нарушение:"С оглед равнопоставеност на всички участници законодателят изрично е предвидил начало на предизборната кампания, което следва да се спазва от всички участници в изборния процес".

ЦИК обаче не глоби Марешки за това. Обяснението на комисията беше, че в закона няма нарочен текст, който да посочва, че се налагат санкции за клипове преди началото на кампанията. Освен това нямало пряка призив да се гласува и затова не се считало за агитация.

"Не съществува регулация, която да се отнася за периода преди началото на предизборната кампания. Той има свобода да се представи по начин, който намира за полезен за себе си", каза във вторник пред Mediapool говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Преди 2 години Марешки дори се опита да се изкара жертва на ЦИК, която уж щяла да му спира аптеките и бензиностанциите по време на предизборната кампания. Комисията не само няма подобни правомощия, но и не бе обсъждала подобно нещо и бизнесите му си останаха отворени.

С абсурдните си твърдения, че бил българския Навални и премиерът трябвало да го защити, сега Марешки отново се опитва да се изкара "мъченик" на политическата система, чиито устои самоотвержено крепи в парламента, а и бизнесите му явно добре припечелват от нея, видно от юбилейните рекламни платна.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.