Да избереш България пред шеметна кариера на Уолстрийт (Вижте историята на финансиста Йордан Моллов)

https://crimes.bg/analizi/da-izberesh-balgariya-pred-shemetna-kariera-na-uolstriyt-vizhte-istoriyata-na-finansista-yordan-mollov/40185 Crimes.bg
Да избереш България пред шеметна кариера на Уолстрийт (Вижте историята на финансиста Йордан Моллов)

Йордан Моллов се завърна в България докато беше на върха на Уолстрийт

Българинът Йордан Моллов избра да се завърне и да преподава в България пред шеметната кариера, която го очакваше на Уолстрийт. Звучи като шега, но е самата истина. Младият специалист за нула време успя да се утвърди сред най-уважаваните имена във финансовата индустрия в целия свят и съвсем очаквано, пред него се простираше бляскаво бъдеще.

Той обаче взе решение да зареже всичко и да се върне в родината си, където да стане преподавател на студенти. Дълго обмисляно решение от негова страна, за което той е убеден, че е най-правилното. Моллов изнася лекции пред студенти по иновативните специалности Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Гост-преподавател е в Бургаския и Варненския свободни университети.

А каква е причината за този рязък завой в кариерата му? Желанието на финансиста да предаде опита си на младите специалисти у нас. А какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси и освен това, създател на първия български хедж фонд зад Океана - - „Голдън спирит асет мениджмънт“. Чиято дейност е насочена изцяло към клиенти от Централна и Източна Европа.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения“, разказва нашенецът.

Професионалният път на Йордан Моллов започва в САЩ, където завършва международни отношения в престижния SUNY New Paltz и след това -  бизнес администрация във Fordham University. Благодарение на показаните там качества той си спечелва покана да изкара стаж към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк.

Обучението му там преминава не другаде, а в главния офис на тогавашния председател на организацията Кофи Анан. Още там той демонстрира забележителни умения и нюх към реализирането на високи финансови печалби.

С това успехите на Моллов в международните финанси тепърва започват. В продължение на 3 години – от 2006 до 2009 година, той работи не къде да е, а в меката на борсовата търговия Уолстрийт като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

Това е периода, в който той основава вече споменатия „Голдън спирит асет мениджмънт“. Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Към днешна дата, освен с преподаване на финансови тънкости пред студентите в България, Йордан Моллов се занимава и с благотворителна дейност. Бизнесът му, включващ няколко успешни компании, е поверен в ръцете на негови също толкова опитни съдружници. Финансовият експерт се радва и на стабилно семейство, а синът му 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.