Човек на Марешки получи плажна концесия, "Воля" осигури подписи за конституцията

https://crimes.bg/analizi/chovek-na-mareshki-poluchi-plazhna-koncesiya-volya-osiguri-podpisi-za-konstituciyata/40767 Crimes.bg
Човек на Марешки получи плажна концесия, "Воля" осигури подписи за конституцията

Правителството експресно определи фирма на доскорошния депутат от "Воля" Андон Дончев за концесионер на плажа "Кабакум - Север 2" за следващите 20 години, става ясно от одобрените решения на Министерския съвет в сряда, докато ГЕРБ трескаво търсеше 120 депутатски подписа за внасяне на проектоконституция.

Досега плажът се стопанисваше от компания, свързана с лидера на партията Веселин Марешки.

Различното е, че новият концесионер "Булдимекс 2012" на Дончев ще плаща с около 10 000 лв. по-малко от досегашния "Белвекс".

Часове след като МС потвърди, че концесията отива при човека на Марешки, ГЕРБ получи подписите на самия Марешки и на още осем негови депутати за конституцията. Същата сутрин той обяви, че депутатите му няма да се подпишат под проекта и партията му дори излезе с декларация, че иска широко експертно правителство на мястото на сегашното.

Процедурата за определяне на концесионер на плажа "Кабакум - Север 2" беше стартирана от правителството в началото на юни. По-малко от три месеца се оказаха достатъчни на кабинета за да избере дружеството "Булмедикс 2012" ЕООД за концесионер на морската ивица от 13 981 квадратни метра.

Дружеството е собственост на Андон Дончев и се управлява от сина му Димо Дончев, показва справка в Търговския регистър. До 15 юли 2020 г. Дончев беше депутат от "Воля", но напусна изненадващо парламента без обяснения. Сочен е за дясната ръка на Марешки, тъй като е управител на множество от аптеките на бизнесмена през различни фирми, което имат "фарм" в наименованието си. Основната дейност на "Булмедикс 2012" също е търговия с лекарства и медицински изделия.

Сега компанията ще се занимава и с управлението на плажа "Кабакум - Север 2", който се намира между курортите "св. св. Константин и Елена" и "Златни пясъци, на около десетина километра от Варна.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 години да предоставя чадър и шезлонг на плаж за по 2 лв. Цените и в момента са такива, като това са най-ниските по цялото Черноморие.

Концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определено съгласно приетата от Министерския съвет методика в размер на роялти от 12.20 на сто.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 22 051 лв. без ДДС. За сравнение досега Марешки плащаше 31 418 лева.

Инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията са в размер на 373 080 лв. с ДДС, е посочено в правителственото съобщение.

Частният клуб на Марешки на плажа

През последните десетина години стопанин на плажа беше фирмата "Белвекс" ООД, собственост на майката на Марешки - Веска. През годините управляващите от ГЕРБ на няколко пъти се заканваха да развалят договора, заради открити нарушения - основно незаконно строителство на плажа.

Най-крупния скандал избухна през 2012 г., заради построения на плажа частен клуб на Марешки с фитнес зала.

Тогавашният регионален министър Лиляна Павлова дори поиска от кмета на Варна по това време Кирил Йорданов да разпореди премахването на втория етаж на построения от Марешки клуб, защото бил незаконен.

Частният клуб беше поставен с разрешение на общината като временен преместваем обект върху плажната ивица на "Кабакум" (№ 68 от 1 април 2011 година). Съът обаче спря събарянето на обекта и най-вероятно той и до днес си стои.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.