Британската лира се вдига

https://crimes.bg/analizi/britanskata-lira-se-vdiga/40447 Crimes.bg
Британската лира се вдига

Положителна тендениция при британската лира

Лирата започна да се възстановява и вече удари нов връх. Тя достигна най-високата си стойност към 32-месечен връх спрямо долара и еврото от май 2020 г. Тази тенденция е факт на фона на общата слабост на американската валута и по-високата от очакваното инфлация в Обединеното кралство през последния месец на миналата година, пише БЛИЦ, позовавайки се на standartnews.com.

Изслушване на Джанет Йелън от Финансовата комисия на Сената по повод нейната номинация за министър на финансите, което се състоя снощи, допринесе за нови продажби на долари на валутните пазари и за повишаване на апетита към риск на пазарите на акции.

Това допълнително отслаби статута на долара като "инвестиция убежище" в настоящия момент. В резултат -  британската лира поскъпна по-рано през деня с над 0,5% към 1,3718 долара. Това е най-високата й стойност от началото на май 2018 г.

След това последва известна стабилизация до стойност около 1,3675.

Същевременно евро поевтинява с 0,4% към 0,8840 паунда. Това е най-ниското ниво на единната валута от средата на месец май 2020 г. Щатският долар пък губи позиции не само спрямо паунда, но спрямо останалите основни валути за трета поредна сесия на търговия. Подобреният риск апетит на капиталовите пазари се отразява позитивно на неговите "събратя" от Австралия и Нова Зеландия, които поскъпват в сряда с около 0,4-0,5% спрямо американския долар.

Единната европейска валута поскъпна по-рано през днешната търговия към 1,2155 щатски долара. Това стана факт след оказването на известен натиск от продажби, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.