Безпаричието уби Йосиф Шамли (Актьорът до последно търсил работа)

https://crimes.bg/analizi/bezparichieto-ubi-yosif-shamli-aktyorat-do-posledno-tarsil-rabota/38416 Crimes.bg
Безпаричието уби Йосиф Шамли (Актьорът до последно търсил работа)

“Приятелю, има ли някаква работа за мене в твоето предаване, каквато и да е”, бил последният въпрос, който тв продуцентът Георги Тошев чул от своя приятел - звездата на Народния театър Йосиф Шамли, преди месец. Въпросът бил отправен от актьор, който има изяви почти всяка вечер.

 

“Той търсеше достоен начин да храни и издържа трите си дъщерички, без да се унижава. А как става това с 600-800 лева заплата”, гневно попита Тошев. “Защото Йосиф си замина от безпаричие, от унижение, но не изневери на добрия вкус, не затъна в халтура. А има много театри с актьори на ръба на мизерията! Закрийте ги! Оставете 5, но плащайте достойно на творците”, призова още продуцентът.

 

 “Няма живот за мен вече. Загубих детето си. Вчера моята обич и гордост си тръгна от нас. Йосе, маме, няма слънце и въздух за мен вече до края на дните ми. Йосенце, защо съдбата беше така жестока, рожбо ненагледна, златно мое талантливо момче?”, проплака във фейсбук майката на актьора журналистката Искра Банкова.

 

 “Сбогом, обич моя. Сърцето ми се къса...”, сподели съпругата му Полина Костова в социалните мрежи.

 

 “Йосиф Шамли играеше в “Опит за летене” на голямата сцена, а аз - в “Г-н Ибрахим и цветята на Корана” на камерна, разказа директорът на Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин. - Срещнахме се зад кулисите на път за гримьорните си. Смеехме се, разказвахме си вицове. Затова вестта за кончината му е такъв огромен шок за мен.” В последния сезон той беше част от спектаклите ,,Нощна пеперуда” ,,Наблюдателите”, ,,Калигула”, ,,Спускане от връх Морган”. Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли в хитови български сериали като “Под прикритие”, “Дървото на живота”, “Откраднат живот”, “Дяволското гърло” и др.

 

 “Възможни са всякакви спекулации, но той не би изоставил семейството си и трите си дъщери. Беше стабилен психически”, категоричен е Донкин, който от години играе в Народния театър на една сцена с Шамли и добре го познава. Наскоро актьорът най-после си купил нов автомобил, който все още изплащал. “Йосиф беше най-внимателният, любезен, примерен, мъдър, умен и отзивчив човек, когото познавам - сподели негова колежка. - Остави три сирачета - има голямо момиче от първия брак и две малки дъщерички от втория. Караше една стара кола и все спорехме за място на паркинга. Чуха се слухове, че може би е посегнал на живота си. Абсолютно не го вярвам! Но ако нещо го е убило, това е безпаричието - така страшно за нашата професия! Особено когато си с три деца...” Приятели на Йосиф Шамли и Съюзът на артистите събират пари да подмогнат семейството му и да го изпратят достойно днес.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.