Българка в Испания със страшни разкрития за коронавируса!

https://crimes.bg/analizi/balgarka-v-ispaniya-sas-strashni-razkritiya-za-koronavirusa/34433 Crimes.bg
Българка в Испания със страшни разкрития за коронавируса!

Сред туристите, блокирани в хотел в Тенерифе, Испания, поставен под карантина е и българката Виктория Захариева със съпруга и дъщеря си. Пристигнали снощи, а днес вече са под карантина.

„Сутринта, още при ставането си, намерихме под вратата си бележка, на която пишеше, че има предупреждение от здравните власти на Тенерифе”, разказва за NOVA българката.

„За съжаление в хотела цари хаос и никой още почти нищо не знае,

раздават вода и предупреждение да стоим по стаите. На всички изходи на хотела има червени ленти и полиция и единственото, което знаем, е че не ни се разрешава да напуснем”, обясни Виктория.

„Вратите са заключени, всичко е заключено, целият персонал е с маски. За съжаление за нас маски няма, ходихме да питаме многократно до рецепцията”, споделя още тя.

По-рано у нас Кризисният щаб, организиран от правителството заради епидемията от коронавирус, обхванала вече и няколко региона в Италия, призова завръщащите се от Италия да се подложат на доброволна карантина у дома в рамките на 14 дни, за да не заразят своите колеги и близки.

Оказва се обаче, че доброволната карантина ще е за сметка на отпуската на работника.

Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде агенция БГНЕС.

„Когато гражданин влиза на територията на страната имат два варианта. Единият е когато те имат температура и термокамерите констатират, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в определените здравни заведения. Във втория случай когато гражданинът е минал през контрол и не е бил с температура, но идва от Китай или друг район, засегнат от коронавируса той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина като е под наблюдение на личния лекар“, обяснява Ананиев.

Попитан дали на тези хора ще им бъде издаван болничен лист, той каза, че в този случай няма как да им бъде издаден такъв, защото няма установена болест и не е налице нормативно основание, на което да му се даде болничен лист.

Ананиев добави, че разчитат на съвестта на хората доброволно да остават под карантина у дома,

както и че първата работа на човек е да се обади на работодателя си и да го информира, че е дошъл от опасен район и, че му се налага да си остане у дома. „Близките на човека, останал под карантина ще продължат да ходят на работа, но той трябва да се затвори в една стая и да не комуникира по традиционния начин в този 14 дневен период“, обяснява министърът.

От своя страна социалният министър Деница Сачева коментира, че ще бъде обсъден вариантът Наредбата за работното време и отпуските да бъде променена. „Нали разбирате, че ако всички масово в паника излязат в отпуска това също ще има сериозни икономически поражения. Трябва да действаме много внимателно в това отношение“, коментира тя.

На въпрос защо лични лекари не знаят как да действат в случай на човек, за който има съмнение, че е болен от коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев, посочва, че на страницата на министерството са публикувани точни инструкции как да действат при такива случаи, както и че регионалните здравни инспекции трябва също да са ги инструктирали.

Междувременно на всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства.

На 28-те регионални здравни инспекции днес отново са били дадени подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти. Това се налага във връзка с изпълнението на дейностите, възложени от Националния оперативен щаб, сформиран вчера, 24 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Разкриват се и две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории ще започнат работа до края на седмицата – съответно в градовете Варна и Стара Загора. До днес, 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни, добавиха от здравното министерство. Министерството на здравеопазването подчертава, че предприетите мерки са превантивни. Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус.

Маските изчезват от аптеките

Предпазните маски вече липсват от аптеките. Причината е, че основен производител е Китай, а повечето заводи там не работят заради коронавируса, отбелязва NOVA.

Фармацевти прогнозират, че до дни от аптечната мрежа ще свършат термометрите, защото складовете са празни и няма нови доставки. В същото време медици се оплакаха от липсата на лични защитни средства.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.