България обеща на САЩ да построи център за кораби на НАТО във Варна

https://crimes.bg/analizi/balgariya-obeshta-na-sasht-da-postroi-centar-za-korabi-na-nato-vav-varna/34028 Crimes.bg
България обеща на САЩ да построи център за кораби на НАТО във Варна

Във Варна ще бъде създаден координационен център за кораби на НАТО в Черно море.

Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Разговорите между двете делегации продължиха близо два часа.

Борисов обясни, че е защитил българския интерес. От подписаното съвместно изявление на двамата лидери се вижда, че България е изпълниха доста американски условия. В замяна получава уклончив отговор, че някога визите за български граждани, които посещават САЩ, може да паднат, коментира “Дума”.

Освен център на НАТО в морската ни столица, България ще приема американско ядрено гориво за работата на АЕЦ “Козлодуй”. Нашата страна ще ускори и работата по доставката на американски втечнен газ.

 

Бойко Борисов даде подробен брифинг пред българските журналисти, които го придружават в САЩ. Обясни, че във Варна няма да се създава военна база, а логистичен център за учения.

“Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове“, пошегува се Борисов.

На въпрос за отпадането на визите, премиерът не бе толкова категоричен.

“Убеден съм, че визите за САЩ ще паднат“, отговори Бойко Борисов.

 

“Мисля, че Тръмп ще дойде в България. Мисля, че следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите… Мисля, че президентът Тръмп ме разбра, че ще остане в сърцата на българите, ако направи този жест. Каза – “Обещавам да работя много активно и скоро да ти дам отговор”, заяви премиерът.

Двамата с Тръмп са  подписали рамка за стратегическо партньорство, както и съвместно изявление. Борисов ги определи като “стратегически” документи.

България – по думите на премиера, е посочена като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа. Това пък щяло да направи доставките на американски втечнен газ по-изгодни. За кого, не стана ясно.

Премиерът разказа как американският президент бил в твърд в отстояването на своите интереси. “Не му отстъпих“, гордо добави Борисов.

Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи още той.

Премиерът подробно обяснил на Доналд Тръмп, че централата не е руска, а само част от технологията ще е руска.

“Контурите са френски, а турбината може да е американска – на “Дженерал Електрик”. Доставките на гориво пък могат да са от американската “Уестингхаус”, начерта бъдещето българският премиер.

Борисов не пропусна и темата за покупката на американските изтребители  F-16. Това била сделка за просперитета на България. Така направили и Тайланд, които купили 70 бойни самолета от този модел. Бойко Борисов обърка Тайланд с Тайван, но целта му да докаже, че САЩ искат да ни “предложат най-доброто“.

В изявлението на двамата има и пасаж, свързан с арестите на  русофоли у нас. Казва се, че САЩ приветстват усилията на България да се защити от “зловредни” влияния и да брани националния си суверенитет.

Публикуваме пълния текст на съвместното изявление, подписано от Борисов и Тръмп (без редакторска намеса):

“Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Ние подчертаваме нашето общо разбиране, че диверсификацията на енергийните източници е гаранция за енергийна сигурност, независимост и конкурентоспособност за нашите икономики.

Отчитайки интереса на България да премине към по-ефективни и по-чисти източници на енергия, ще си сътрудничим за увеличаване на доставките на газ от различни и надеждни източници и за диверсификация на сектора на ядрената енергия. В тази връзка Съединените щати възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената.

Споделяме виждането за разработване само на енергийни проекти, които имат ясна икономическа основа или търговска необходимост. Съединените щати и България планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала „Козлодуй“ при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз.

Приветстваме стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България, придобиване на дял и резервиране на капацитет в плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция, либерализиране на вътрешния си газов пазар, разширяване на капацитета и осигуряване на достъп до газовото си хранилище, сътрудничество със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно правилата на Европейския съюз. Всички тези стъпки значително ще подобрят енергийната сигурност на България, ще понижат цената на енергоносителите за българския потребител и ще направят България енергиен лидер в региона.

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година. Нашите въоръжени сили са обединени в защита на свободата и очакват да засилят своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност.

Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Граф Игнатиево“ и възнамеряват да проучат начини за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще. Съединените щати и България също така възнамеряват да продължат сътрудничеството си за унищожаване на излишни конвенционални оръжия.

Съединените щати оценяват високо неотдавнашното закупуване на осем изтребителя F-16 от България и усилията на страната да модернизира въоръжените си сили.

България благодари на Съединените щати за подкрепата при тази придобивка. Съединените щати и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии. Ангажираме се да развием допълнителни партньорства в областта на отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране, включително като продължаваме да улесняваме достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединените щати считат за налични. България се ангажира да обмисли надлежно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар.

Също така споделяме желанието да работим заедно чрез многостранни форуми, особено чрез Инициативата „Три морета“ и Партньорството за трансатлантическо енергийно сътрудничество, за насърчаване на регионалното развитие, включително посредством разширяване на ключовата енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура. Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.

 

Съединените щати подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния. Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите и агенциите, участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще“.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.