Бъдещите пенсионери у нас са шокирани от тази новина

https://crimes.bg/analizi/badeshtite-pensioneri-u-nas-sa-shokirani-ot-tazi-novina/43583 Crimes.bg
Бъдещите пенсионери у нас са шокирани от тази новина

Тази новина шокира бъдещите пенсионери

Новината от ЕК шокира бъдещите пенсионери у нас. Според експертите те трябва да работят по-дълго време, за да получават адекватни пенсии с оглед на увеличената продължителност на живота, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Според ЕК пенсионните системи могат да поддържат по-дълъг трудов живот. Но това може да се случи единствено чрез коригиране на възрастта за пенсиониране или изискванията за стаж.

Ограничаването на ранното пенсиониране до обективно оправдани случаи е друга важна стъпка.

ЕК представи Зелена книга, предоставяща данни за застаряването на европейското население.

Започва 12-седмичен период на обществено обсъждане. Предложенията после ще се трансформират в мерки за справяне с демографските тенденции.

Също така в документа е записано, че установяването на общо право на работа след пенсионна възраст и гъвкави схеми за пенсиониране, може да помогнат пенсионните системи да станат адекватни и устойчиви.

Европейската комисия е на мнение, че липсата на по-нататъшни реформи, увеличаване на пенсионерите и по-малко хора в трудоспособна възраст, ще доведат до по-високи вноски за пенсия. Това ще се наложи, за да се гарантира устойчивостта на публичните финанси.

В такъв случай ще се създаде двойна тежест за младите поколения. По-дългият трудов живот е ключовото решение, според заключението в Зелената книга.

Според последната прогноза на Евростат, ако трудовият живот бъде удължен до 70-годишна възраст, това ще запази съотношението на работоспособното население към хората в пенсионна възраст през следващите 20 години на нивото от 2020 г. Този модел е заложен в Зелената книга. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.