Академик Ангел Гълъбов прогнозира трето удължаване на карантината

https://crimes.bg/analizi/akademik-angel-galabov-prognozira-treto-udalzhavane-na-karantinata/38567 Crimes.bg
Академик Ангел Гълъбов прогнозира трето удължаване на карантината

Академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след тяхното изтичане на 12 април.

В ефира на БНР експертът, който е един от водещите вирусолози у нас, заяви че вече не може да се твърди, че сме в началото на епидемията. Той разтълкува и тенденцията у нас, определяйки я като бавно покачваща се крива, която е към плато.

Вирусологът изрази съмненията си, че у нас пик няма да има. 

Според него, карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия. Експертът добави, че при наличие на подобни мерки, вирусъ ще изчезне.

"Засега не се забелязват особени мутации на вируса. Няма основания да се твърди, че епидемията у нас протича с особености", добави акад. Гълъбов.

Той се изказа в подкрепа на колегата си доц. Мангъров и добави, че масовото тестване допринася за по-прецизното изясняване на случаите.

Специалистът е категоричен, че не бива да се подценява спецификата на Covid-19 и най-вече факта, че при голям брой хора инфекцията протича без клинична картина, но тези хора са носители на заразата. 

Експертът направи още една оптимистична прогноза. Според него, вероятно ще се разминем със сценария в Италия и Испания. Той добави, че се доближаваме по-скоро до немския модел, при който се наблюдава ниска смъртност, пише БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.