Адвокатка за освобождаването на убиеца Джок Полфрийман: Поправил се е, няма да върши повече престъпления

https://crimes.bg/analizi/advokatka-za-osvobozhdavaneto-na-ubieca-dzhok-polfriyman-popravil-se-e-nyama-da-varshi-poveche-prestapleniya/38260 Crimes.bg
Адвокатка за освобождаването на убиеца Джок Полфрийман: Поправил се е, няма да върши повече престъпления

„Наказателният кодекс и Наказателно процесуалния кодекс са кодекси, които във времето трябва да имат стабилност, да са ясни обществените взаимоотношения, които се защитават и да няма кампанийност при техните промени”. Това заяви адвокатът Диана Ангелова в студиото на „Събуди се”.

 

„Целта на наказанието по нашето наказателно право е осъденият да се поправи и да се превъзпита. На второ място е да му се попречи да извършва други престъпления, както и да има и такова въздействие, което да дава възможност за включване в обществения живот", каза още тя. 

„Никъде не е записано, че присъдата трябва да бъде възмездие или отмъщение, каквито се изискват от улицата”, категорична е Ангелова. По думите й бавното правосъдие е по-страшно от навременното наказание. „Съкратеното производство, срещу което сега има проекти и изменения, има две фази. Според мен този институт е полезен и трябва да остане. Трябва да се даде възможност за намаляване на дългите съдебни процеси, които разставени през годините не са по-малко тежки – те костват явявания, отново припомняне за близките, както и много финансови разходи”, каза още тя.

 

„Не може всички тези позитиви, които съкратеното съдебно следствие съдържа в себе си да нарушават критериите на справедливостта”, категоричен е адвокат Димитър Марковски. „В случая с убийствата в Негован, например, тези хора ако ползват привилегията за съкратено съдебно следствие, ако се докаже и че имат участие в трето убийство, съдът ще им отсъди 30 години. Те могат на 15-тата година, след като излежат половината от присъдата, за добро поведение с един положителен доклад от някой служител в администрацията, да се приберат вкъщи”, коментира още той.

 

„За мен в случая „Негован“ още когато станаха известни драстичните действия на тези обвиняеми лица по отношение на двойното убийство, ми направи впечатление, че тази им безнаказаност и жестокост вече се е проявявала и не им е  за първи път. Не ме учудва, ако имат и други престъпления“, заяви Диана Ангелова. 

 

Двамата коментираха и случая с освободения предсрочно Джок Полфрийман: "Явно е преценено, че той се е поправил. Той ще напусне нашата страна и няма да върши престъпления на наша територия“, смята Ангелова. "Проблемът не трябва да се търси в съда. Той не трябва да е мишена. Той се е съобразил със становището, което е дала администрацията на затвора. Съдът е суверен на решението и могат да не приемат написаното в този доклад, но това ще е в нарушение в цялата тази процедура, свързана с предсрочното освобождаване", заяви адвокат Марковски.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.