7 години затвор за неправоспособния Петър, който уби балетиста Мартин във Варна

https://crimes.bg/analizi/7-godini-zatvor-za-nepravosposobniya-petar-koyto-ubi-baletista-martin-vav-varna/34347 Crimes.bg
7 години затвор за неправоспособния Петър, който уби балетиста Мартин във Варна

Петър Здравков, обвинен за смъртта на балетиста Мартин Чикалов, ще лежи 7 години в затвора, съобщиха от ВКС. Вижте цялото съобщение от Върховния касационен съд: С Решение № 208/28.01.2020 г. по наказателно дело № 849/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 25.06.2019 г. по в.н.о.х.д. №83/2019 г. на Апелативен съд – Варна. Решението е окончателно. Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание. Делото е образувано по касационни жалби от подсъдимия Петър Здравков и от частния обвинител. С присъда на Окръжен съд – Варна подсъдимият е признат за виновен в това, че e нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на балетиста Мартин Чикалов, като деецът е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има необходимата правоспособност.

 

Без основание е възражението, че не е било отчетено съпричиняването на резултата с поведението на пострадалия. Върховните съдии подчертават: „Обстоятелството, че той е пресичал пътното платно не на установеното за това място, в нарушение на правилата за  преминаване на пешеходците, е отчетено от първоинстанционния съд и въззивната инстанция е споделила тези съображения, отчитайки го в насока смекчаване на отговорността на подсъдимия“.

 

Съвкупната преценка на изложените обстоятелства, наред с преценените като отегчаващи такива, е обосновала верния извод на контролирания съд, че на тези смекчаващи отговорността обстоятелства не може да се отдаде приоритет и да обосноват налагане на по-леко като размер наказание.

 

Още повече, правилно е съобразено извършеното от подсъдимия драстично нарушение на режима на скоростта, употребата на наркотични вещества, както и това, че квалифициращите деянието обстоятелства са два. Според съдебния състав на ВКС заявеното от защитника на подсъдимия, че при определяне на наказанието апелативният съд се е ръководил от обществените настроения, е без основание. Никъде в мотивите на решението не е направен и намек за подобни съображения, които иначе биха насочили на липса на безпристрастност и независимост на съда, пишат върховните съдии. Аргументацията за завишаване на размера на наказанието на подсъдимия Здравков е само въз основа на обективно установени обстоятелства, без да се набелязва тяхното неглижиране или фаворизиране.

 

Отчитането на възможността наказанието да служи за постигане и на целите на генералната превенция, което е сторил въззивният съд, в никакъв случай не е израз на съобразяване с „обществено мнение“, се отбелязва в окончателното решение на ВКС. Върховните съдии приемат за неоснователни съображенията на частното обвинение за липса на смекчаващи вината обстоятелства, понеже такива правилно са установени във връзка с личността на подсъдимия. Сочените от този жалбоподател отегчаващи отговорността обстоятелства, видно от мотивите на въззивното решение, са откроени и им е отдадена правилно по-голяма тежест. Отричането на факта на съпричиняване на резултата от пострадалия е голословно и не намира опора в кориците на делото. Не са налице основания за допълнително влошаване на положението на подсъдимия, доколкото отегчаващите вината му обстоятелства са били аргументирано съотнесени към смекчаващите такива и това е довело до преценката за необходимост от увеличаване на размера на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ над средния, предвиден в закона за извършеното престъпление.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.