15 години стигат: След шеметна кариера на Уолстрийт, Йордан Моллов става преподавател в България

https://crimes.bg/analizi/15-godini-stigat-sled-shemetna-kariera-na-uolstriyt-yordan-mollov-stava-prepodavatel-v-balgariya/40190 Crimes.bg
15 години стигат: След шеметна кариера на Уолстрийт, Йордан Моллов става преподавател в България

Йордан Моллов заряза тлъстата заплата на Уолстрийт, за да се върне у нас

Българинът Йордан Моллов успя да покори финансовите върхове по света и то в рамките на само 15 години. През този период от време младият мъж се наложи сред имената на топ експертите в света на инвестициите, което му спечели признание и позиции не къде да е, а в при големите „акули“ в бизнеса – фондовата борса Уолстрийт.

Моллов натрупа популярност и като човекът, създал първия български хедж фонд, действащ на фондовата борса в Америка. И точно когато е на върха зад Океана, той решава да зареже забележителната си кариера, за да се завърне у нас. И то, за да стане преподавател. Решение, което е обмислил много добре и за което не съжалява. Тъй като е на мнение, че да предава опита си на младите финансисти е много по-ценно и носи много по-голямо удовлетворение от това да развива собствен бизнес.

Към днешна дата Моллов преподава Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Често изнася лекции и като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети. Лекциите му се радват на засилен интерес от страна на студенти, желаещи да усвоят тънкостите на финансите.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно.

Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, споделя преди време предприемачът, с което обяснява желанието си да подготви високоспециализирани кадри за сложната финансова материя както в България, така и в условията на конкурентна среда в чужбина.

Образованието си финансистът е получил в едни от най-престижните университети в САЩ -международни отношения в SUNY New Paltz и магистратура по бизнес администрация от Fordham University, отново САЩ.

Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк и там преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г има невероятния шанс да работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

„Да се задържиш и да бъдеш сред най-добрите на Уолстрийт изисква не само упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

След оттеглянето от бизнеса, Моллов поверява цялата дейност и клиенти, с които работи, в ръцете на свои доверени съдружници, с не по-малко опит и компетенции от неговите. Голяма част от личното си време посвещава на благотворителна дейност. Радва се на хармоничен семеен живот, а малкият му син е най-голямата му гордост.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.