Защо се провали сделката на Велико Желев за небостъргача „Златен век“?

Сделката пропаднала заради поисканите 120 млн. лв. от строителната фирма „Артекс“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/zashto-se-provali-sdelkata-na-veliko-zhelev-za-nebostargacha-zlaten-vek/53833 Crimes.bg
Защо се провали сделката на Велико Желев за небостъргача „Златен век“?

Сделката пропаднала заради поисканите 120 млн. лв. от строителната фирма „Артекс“

Пътно-строителният бос Велико Желев, който бе арестуван зрелищно в началото на март, е направил безуспешен опит да сложи ръка върху недовършения столичен небостъргач „Златен век“.

 

Преговорите между мастития пътищар и семейство Мирянови, стоящи зад мегаломанския проект, обаче не стигнали до успех и една от причините за това е високата цена, поискана за прехвърлянето на собствеността на небостъргача – 120 млн. лв. Това разкрива бивш служител не Желен, пожелал анонимност.

 

Преговорите за продажба на „Златен век“ стартирали през лятото на 2019 г., малко след като тогавашният шеф на ДНСК Влади Калинов издаде заповед за прекратяване на строителните дейности. През 2021 ж. ВАС обяви за неправомерна заповедта за спирането на небостъргача, а в последствие Калинов бе отстранен от началническия пост в ДНСК.

 

През 2019 г. Велико Желев насочва голяма част от авоарите си към луксозното строителство на жилищни и административни сгради заради шоково поскъпващите имоти в София. За раз време той купи бившата централа на ДЗИ от Весела Кюлева и някогашния гараж на ЦК на БКП край парка „Заимов“ в центъра на София, плащайки едва 80 млн. лв.

 

Желев планираше да купи и небостъргача „Златен век“, който бе обявен неофициално за продажба от арх. Пламен Мирянов и жена му Весела. Тогава семейството преживяваха труден период и в личен план, тъй като се развеждаха и искаха да продадат целия проект, стреснати от обществения натиск и шумните протести срещу строежа. Към това трябва да се добави и пандемията от коронавирус, за която никой не знаеше до какво ще доведе.

 

Запознати твърдят, че между Мирянови и Желев били проведени няколко срещи, с участието на адвокати и от двете страни, а босът на „Хиодрострой“ се сдобил с целия пакет от строителни книжа, скици и обемиста документация. Той получил уверение от Мирянови, че може безпроблемно да развали предварително сключените договори за покупка на жилища в небостъргача, които били продадени на зелено още в периода 2014-2016 г. на цени от по 3 000 евро за квадрат, срещу заплащане на обезщетение в размер на 10% от даденото капаро.

 

Към днешна дата кв. м. жилищна площ в небостъргача струва между 5 и 7 000 евро. Отново според запознати оценката на Велико Желев била за двойно по-малка сума, тъй като тогава били изградени едва 20 етажа от сградата, и то на груб строеж, а изчисленията на пътищаря сочели, че за да завърши проекта изцяло са му нужни още над 100 млн. лв.

 

По подобна схема Желев направил опит да купи и недовършения строителен проект в столичния кв. „Младост“ на турската компания „Гаранти коза“, но и там преговорите се провалили в зародиш.

Междувременно протестите срещу строителството на „Златен век“ ескалираха през 2019 г., когато стана ясно, че тогавашният шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с апартамент от 240 кв. м., разпрострял се на целия 6 етаж и с частен ВИП асансьор в кооперацията „Къщата на буквите“ в столичния квартал „Изток“, построен от „Артекс“.

 

Имотната му сделка породи редица въпроси като най-смущаващия от тях бе как кв. м. в луксозното здание, обявено за „сграда на 2017 г.“ е излязло на Цветанов едва 627 евро, при положение, че цените в района стартираха от 2600 евро/кв. м. Впоследствие се разбра, че той не е единственият високопоставен политик, сдобил се с престижен имот на „погребални цени“ в София. Тогава стана ясно, че луксозни жилища от „Артекс“ са си купили тогавашният правосъден министър Цецка Цачева, енергетика Красимир Първанов, министърът на спорта Ваня Колева и депутата Александър Ненков. Председателят на ВАС Лозан Панов и съпругата му Елисавета също се оказаха облагодетелствани от строителната компания. Те се сдобили през 2013 г. с 213 кв. м. и два гаража в луксозната бутикова сграда „Елемаг Дипломат“ срещу сумата от 93 000 лв. или по смехотворните 225 евро/кв. м.

 

Уреждането на магистрати и политици с луксозни жилища на многократно занижени цени в София от страна на „Артекс“ така и не стана обект на съдебно разследване, макар да се оказа, че законността на строителството на „Златен век“ се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройството на територията. Поправката бе внесена за гласуване в НС от Александър Ненков и подкрепена енергично от тогавашния шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Заради гръмкия скандал Цветанов бе показно „разжалван“ от Борисов и изритан от ГЕРБ. Относно Велико Желев, той призна след излизането си от ареста, че пътното строителство в страната вече не е особено доходоносно и че той пренасочва инвестициите си към жилищното строителство и изграждането на пътища в чужбина. Допълни, че компаниите му работят успешно в Северна Македония, Румъния и Унгария и че „Хидрострой“ обмисля да изнесе изцяло бизнеса си в Саудитска Арабия и да строи там сгради и пътища.

 

Заради това Желев основал фирма в Турция, чрез която ще осигури работници за инвестициите си зад граница, използвайки референции за изпълнени обекти у нас и техниката на „Хидрострой“. В момента пък негови фирми изграждат няколко баровски жилищни сгради в София, Варна и дори в Дубай.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.