Страшно разцепление в структурите на ГЕРБ

В Благоевград се плете интрига около кмета Илко Стоянов, в Русе се делят на „джендъри“ и „ветерани“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/strashno-razceplenie-v-strukturite-na-gerb/52364 Crimes.bg
Страшно разцепление в структурите на ГЕРБ

В Благоевград се плете интрига около кмета Илко Стоянов, в Русе се делят на „джендъри“ и „ветерани“

Колкото повече наближават изборите – поредните извънредни парламентарни и кметските, толкова по-големи разломи тръгват в местните организации на ГЕРБ в страната.

Това разкриват отлично запознати със ситуацията в партията, за която още отсега апологети като математика Михаил Константинов вещаят нова победа (това сочи и най-новото проучване на социологическа агенция „Тренд“), според което ГЕРБ биха взели 25.6% на 4 април срещу 24.8% за обединението ДБ-ПП).

Тези дни разправията в Града под тепетата стана публично достояние. Кметът Здравко Димитров заяви, че подава оставка, но като член на ГЕРБ и по-точно на пловдивската организация на Иван Тотев, който е бивш градоначалник.

Заради гръмките скандали около стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“, и акциите на Панаира, Бойко Борисов пък поиска оставката на Зико. 
Пловдивският градоначалник пък на свой ред обвини Тотев, че го топи пред лидера, като не пропусна да изброи имотните придобивки на опонента си и заяви, че може пак да се кандидатира за кмет. По всяка вероятност Зико ще се яви като независим кандидат, подкрепен от Български възход на „Стефан Янев“.

Разцеплението в пловдивските структури на ГЕРБ е гръмко. Но Пловдив далеч не е единственото място, на което вече са се хванали гуша за гуша, макар и доста подмолно.
В Благоевград например ГЕРБ от няколко дни е с нов лидер – Даниела Савеклиева а екслидерът инж. Росица Димитрова остава координатор на „Жени ГЕРБ“. 

И ако Савеклиева ви звучи познато, но не се сещате от къде, тук е моментът да отбележим, че тя бе народен представител, който търка парламентарните банки в продължение на няколко мандата, макар и да не успя да блесне с каквато и да било проява.
По-скоро бе определена като изключително близка до бившия втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Освен това осведомени издават, че Савеклиева със сигурност ще заеме второто място в листите на партията за предстоящите избори. 
Макар синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов – Стефчо Апостолов да се нарежда винаги на 22-ро място в листите, като един истински рекордьор, той винаги успява да влезе в парламента. Прави впечатление, че от парламент на парламент е започнал да чете все по-гладко. Иначе и той е от „партията на мълчаливите“, част от която е и Савеклиева. 

Завръщането й на бял кон хвърли местните гербаджии в шок и недоумяват как точно се е случило това. Немалка част се стягат да напуснат партията в знак на протест по този повод. Най-екстравагантната клюка гласи, че завръщането на Савеклиева има връзка с евентуалното преминаване на сегашния кмет на града Илко Стоянов към ГЕРБ. Мълвата носи, че партията ще го издигне за кмет за следващ мандат. 

Припомняме, че Стоянов влезе в кметството като човек на ИТН на Слави Трифонов. Савеклиева път твърди, че е само временен шеф до изборите, след което ще бъде избран нов постоянен председател на организацията. 

Опозицията в ГЕРБ, начело с освободената шефка Росица Димитрова обаче категорично е против Илко Стоянов. Предстои съвсем скоро да стане ясно кой от двата уклона в ГЕРБ ще надделее.

Според неутрални наблюдатели някой жестоко заблуждава централата на ГЕРБ в столицата, тъй като според тях Савеклиева е показала какво може и какво е направила за областта. 
От друга страна Стоянов от години разкрива далаверите на гербаджийския кмет Атанас Камбитов и нищо чудно да е забелязан в централата на партията като перспективен кандидат.

В Благоевград не липсват и оптимисти, които твърдят, че няма разлом в местните структури на партията. Според тях отстранената Росица Димитрова щяла да отпътува за София като член на директорския борд на „Български ВиК холдинг“ – пребогато предприятие, в което се въртят милиони левове.
Макар вече да е преминала през всички кръгове на конкурса, на всички е известно, че последната дума при назначенията в скъпо платените директорски бордове имат политическите фактори и договорки.

Очаква се трусовете в ГЕРБ-Благоевград да изригнат с пълна сила наесен. И там поводът е определянето на новия кандидат-кмет. 

Във Варна пък поне двама от районните кметове вече събират верни другари и близки до партията бизнесмени, чрез които да лобират за своите кандидатури.
Запознати издават, че и двете фракции имат сериозен ресурс и влияние.
Ако Иван Портних бъде издигнат отново, поне един от вътрешнопартийните му съперници може да се яви и като независим или проформа от името на маргиналната партия. Дори да не бъде избран, контролираните гласове ще стигнат да влезе в общинския съвет. Появата на алтернативен кандидат-кмет може да доведе до разцепление на варненската структура. 

Според очакванията на социолози, не е изключено друга партия да получи достатъчно съветници, което автоматично значи, че всеки глас ще е важен при пазарлъците за новото мнозинство.
Проучвания, направени от варненските гербери сочат, че трудно наследникът на Портних ще се добере до балотаж заради натрупалото се недоволство у гражданите. 

И в Шумен се усеща сериозно напрежение, породено от това кой ще замени досегашния кмет Любомир Христов, който се прочу най-вече с успешните си имотни сделки, като изкупи огромен брой магазини, апартаменти и ниви в града и околностите. Засега местната структура на ГЕРБ е в ръцете на влиятелни отцепници от ДПС. Макар да си има формално някаква областна шефка, всички в Шуменския регион са наясно, че силният и авторитарен лидер е бившият шеф на Горското предприятие и ловното стопанство „Памалара“ – Бейзат Яхя, чи5йто син Илтер Безайтов бе депутат от ГЕРБ.

Очевидно Безайтов се къпе в любовта на електората, предвид, че и той като Стефчо Апостолов от Симитли е ударник по преференции.
Източници от Шумен разкриват, че Яхя и синът му вече упорито лансират кандидат за кмет на града – ректорът на местния университет „Епископ Константин Преславски“ – проф. Георги Колев, който също е бил съратник като тях на ДПС, дори е бил депутат преди десетилетие. Според мълвата, той бил отстранен от партията лично от Доган, тъй като „нямал наяждане“.

Очевидно интригите ще продължат доста дълго време и това е само началото.
Източник: Уикенд, crimesbg.com
 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.