Ще върне ли Румен Радев жеста на Йордан Камджалов, назначавайки го за директор на Софийската филхармония?

https://crimes.bg/vodeshha-tema/shte-varne-li-rumen-radev-zhesta-na-yordan-kamdzhalov-naznachavayki-go-za-direktor-na-sofiyskata-filharmoniya/27555 Crimes.bg
Ще върне ли Румен Радев жеста на Йордан Камджалов, назначавайки го за директор на Софийската филхармония?

Оказва се, че ексцентричният световноизвестен диригент Йордан Камджалов има амбицията да стане директор на Софийската филхармония. Към момента тече обявения от културното министерство конкурс за заемане на поста на досегашния директор – диригента Найден Тодоров. При все, че официалният срок за подаване на документите вече изтече, имената на претендентите все още не са обявени.


Несъмнено маестро Тодоров също ще се бори за нов мандат. За пет години той може да се похвали с изключително успешни сезони дори в периода на пандемията. Талантливият пловдивчанин покани в страната ни редица световноизвестни музиканти, които свириха заедно със Софийската филхармония.


Мераци да оглави Софийската филхармония имал и амбициозният Йордан Камджалов, но той се надявал да бъде назначен от служебния културен министър проф. Владислав Минеков, докато тече конкурсът. И не е изключено това да се случи предвид факта, че се ползва с политически протекции от Президентството и служебното правителство, тъй като бе съпредседател на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори президентски мандат.


Истината е, че Йордан Камджалов и Димитър Бербатов, са сред малцината, които не щадят средства и време да сбъднат мечтите на децата с таланти и желание. Последовател е на учението Петър Дънов и се занимава с астрономия.

Той обаче е твърде ексцентричен и непрекъснато влиза в сблъсък с колегите си. Именно поради тази причина бива прокуден от най-елитните музикални театри по света. Преди време дори се появиха съмнения за менталното му състояние.


В Софийската филхармония изпадат в ужас само при мисълта, че той може да стане директор. Неофициално се знае, че поне 30% от състава й е готов да напусне, ако това действително се случи.


Според мнозина, ако любимецът на „Дондуков“ 2 оглави Софийската филхармония ще даде приоритет на проектите си, ще обсеби всички концерти и ще залитне към елитарността като ще предпочете да не кани други световни диригенти на пулта. Найден Тодоров направи точно обратното – преглътна егото си в името на това филхармонията да се развива и да бъде под палката и на други диригенти.


И двамата с Камджалов са новатори в музикалното изкуство, но според преобладаващата част от музикантите, Тодоров е по-добър организатор и по-успешен мениджър.

Те обаче нямат съмнение, че подкрепата на Камджалов за Румен Радев ще натежи при избора на нов директор на филхармонията., макар културната институция официално да се води деполитизирана.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.