Шахматистите остават на улицата заради сериозен борч

https://crimes.bg/vodeshha-tema/shahmatistite-ostavat-na-ulicata-zaradi-seriozen-borch/27455 Crimes.bg
Шахматистите остават на улицата заради сериозен борч

Къщата на известния полицейски началник Никола Гешев се продава от съдия-изпълнител, а началната цена на търга е 1.116 млн. лв.


Сградата на бул. „Христо Ботев“ досега беше Национален шахдом, в нея се помещава и целият архив на целия шахмат и организирането му през 1928 г. до наши дни.


Продажбата е заради дълг от близо 700 хиляди лева, натрупан от шахматната федерация към спортното министерство във времето, когато централата се ръководеше от Силвио Данаилов.

Далаверите от него са въртени през 2014 г., когато организира две европейски първенства – в Пловдив и Албена. Държавата му дава пари, но той ги харчи неправомерно.

Нещо повече – не само, че не превел парите на Европейския шахматен съюз в Швейцария, а ги изпратил на негов клонинг със същото име, регистриран в Щатите.


Данаилов бе пипнат и преди няколко години от Инспектората на министерството и Агенцията за държавна финансова инспекция го осъдиха да върне обратно близо 700 000 лв. Междувременно бе отнет и лиценза на федерацията, а сега Националният шахдом отива на търг, за да бъде платена сумата по делото.


Единият от братята на Никола Гешев – Георги е първият шампион на България, носител на общо 4 титли, преди да издъхне съвсем млад. Никола също обичал да мести фигурите. След изчезването на прочутия началник на отделение „А“ в Обществена безопасност на 9.09.1944 г., имотът остава за сестра му Елена, която през 1975 г. завещава къщата на шахматистите.

Елена изрично отбелязва в завещанието, че лишава от право на наследство брат си Емануил Гешев и неговите наследници.


До август тази година къщата на Гешев е била стопанисвана от БФШ с председател Атанас Куртенков. Той твърди, че делото не е приключило, тъй като се обжалва пред трета инстанция.

Заради вратичка в закона обаче къщата била обявена преждевременно за продан по настояване на спортното министерство.


Към момента шахматистите нямат достъп до имота, тъй като бравите и ключовете са били сменени. Още 4-5 шахматни организации имат претенции за лицензиране, при това са оглавявани от политици – едната от Руслан Тошев от ГЕРБ, а другата – от Васил Антонов от БСП

И световната шампионка Антоанета Стефанова от ИТН също претендира да организира шаха със своя федерация.


В имота се съхранява целия актив, както и ценни бланки с колекционна стойност, подписани от Боби Фишер и Борис Спаски, както и всички купи и медали, печелени от състезателите ни почти сто години назад.

Освен това къщата е със статут на паметник на културата.


През 2014 г. се появи наскоро завършилата студентка Анна Гешева, която претендира да е правнучка на Емануил Гешев.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.