Пет българки са новите царици на европейския шах! И сме най-красиви и сме най-добри!

Шефът на шаха се изтъпанчи най-нахално с купата при награждаването

https://crimes.bg/vodeshha-tema/pet-balgarki-sa-novite-carici-na-evropeyskiya-shah-i-sme-nay-krasivi-i-sme-nay-dobri-3/121973 Crimes.bg
Пет българки са новите царици на европейския шах! И сме най-красиви и сме най-добри!

Шефът на шаха се изтъпанчи най-нахално с купата при награждаването

Страната ни ликува в женския шах! Националният ни отбор при дамите се пребори за европейската титла на шампионата в Будва (Черна гора). Красивата петица нашенки Антоанета Стефанова, Нургюл Селимова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева извоюваха трофея в последния си мач с победа (2,5:1,5 точки) над действащите световни шампионки от Грузия.

 

От всички 32 отбора българските момичета завършиха единствени без нито една загуба в турнира и донесоха първа титла за страната ни от отборно европейско първенство в шаха. До решителния сблъсък с грузинките нашите царици записаха победи над Турция, Испания, Сърбия, Азербайджан, Франция и Полша, плюс две ремита с Унгария и Швейцария. Това нареди българките на първото място преди последния девети кръг, в който обаче им трябваше победа, за да останат недостижими за преследвачките от Азербайджан. Именно срещу азерките в шестия рунд нашият отбор остана с една шахматистка по-малко, тъй като Виктория Радева бе повалена от вирус. Макар с температура и повръщания по време на партията, Вики не се предаде и стигна до реми. След мача се наложи да влезе в болница на системи, където бе стабилизирана до прибирането на делегацията у нас.

 

Първа в напечения мач за титлата срещу грузинките излезе Нургюл Салимова, която през лятото беше на крачка да спечели Световната купа, но остана втора. 20-годишната хубавица от търговищкото село Крепча стигна до реми срещу Нино Бациашвили. С него Нургюл стана №1 при състезателките на втора дъска и така спечели в добавка още един индивидуален златен медал.

 

Последва победа на капитанката Антоанета Стефанова. Бившата световна шампионка надви с белите фигури Бела Котенашвили в 31-вия ход и така даде предимство на България.

Грузинките обаче успяха да изравнят резултата до 1,5:1,5 точки, след като Саломе Мелия успя да надделее в 37-ия ход нашата Белослава Кръстева, която по-рано тази година спечели бронзов медал от световното първенство за девойки до 20 години.

 

Така се стигна до последната партия на Гергана Пейчева срещу Лела Джавахишвили. При евентуална загуба на нашето момиче титлата щеше да отиде в ръцете на шахматистките от Азербайджан, които спечелиха с 3:1 точки над Сърбия в последния кръг. В средната част от партията Гери го закъса с белите фигури, като компютърните програми дори отчитаха сигурен успех за черните. Въпреки огромното напрежение Пейчева се възползва брилянтно от някои грешки на грузинската съперничка и след петчасова партия я принуди да се предаде в 83-тия ход, за да донесе триумф на България в женския шах.

 

 Досега най-доброто класиране на женския ни отбор на европейско бе четвърто място – от шампионата в Гьотеборг през 2005 г., когато в състава бяха Антоанета Стефанова, Маргарита Войска, Мария Велчева, Емилия Джингарова и Любка Генова.

 

Типично по български обаче големият успех не мина и без излагация. При награждаването на българските шампионки до тях се изтъпанчи президентът на нелицензираната ни «към момента Федерация по шах Милен Василев. Вместо да отстъпи на заслужилата капитанка Тони Стефанова, шефът на шаха най-нахално грабна европейската титла и се изтъпанчи с нея пред момичетата, докато вървеше „Мила Родино” на фона на българския флаг пред фоторепортерите, все едно той е с най-големите заслуги за спечелената европейска титла.

 

Героинята Гери Пейчева похарчила 200 бона от джоба на родителите си

20-годишната хубавица от София Гергана Пейчева имаше честта да спечели последната партия за българския отбор, донесла златните медали на европейското в Будва. Гери обаче така и не успя да получи заслужените поздравления на българска земя, тъй като от Будва отлетя направо за Щатите. Нашенката трябваше час по-скоро да се прибере в Далас, където живее и учи в местен университет.

 

От нейно име за голямото постижение говори баща й Светослав Пейчев. И той като родителите на Нургюл Салимова призна, че всички участия и постижения на турнир по шах се случват на семейни разноски и помощ от спонсори.

 

„За последните 12 години сме похарчили около 200 000 лева за развитието на Гери в шахматния спорт. През годините не е получила нищо от федерациите. Навсякъде се е подготвяла и участвала със семейни средства, както и благодарение на спонсори“.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.