Обикновени измамници или неудобни за разпределянето на стотици милиони левове са проф. Мартин Банов и Венета Кръстева?

Тандемът лъжел земеделци да инвестират в соларни паркове с обещания за огромни печалби

https://crimes.bg/vodeshha-tema/obiknoveni-izmamnici-ili-neudobni-za-razpredelyaneto-na-stotici-milioni-levove-sa-prof-martin-banov-i-veneta-krasteva/119620 Crimes.bg
Обикновени измамници или неудобни за разпределянето на стотици милиони левове са проф. Мартин Банов и Венета Кръстева?

Тандемът лъжел земеделци да инвестират в соларни паркове с обещания за огромни печалби

Почти 3 млн. земеделски производители са прибрали през последните 2 години арестуваният председател на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорката на Института по агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ Венета Кръстева, за да им издействат разрешителни за строеж на фотоволтаици.

Това разкриха запознати с разследването на престъпната схема, ръководена от професора и дясната му ръка в Селскостопанската академия.

 

В началото на седмицата професор Банов и заместничката му Венета Кръстева бяха задържани в килиите на следствения арест за срок от 72 часа, а срещу тях бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления и за оформяне на документи с невярно съдържание. Неофициално се твърди, че при обиск в дома на Венета Кръстева, ченгетата открили крупната сума от 200 бона, която била скрита в гардероб между спалните чаршафи.

 

По време на задържането й зам.-шефката на Института по почвознание опитала да симулира припадък, та се наложило да бъде извикана и линейка, разкрива полицай, участвал в акцията по ареста на корумпираната агроспециалистка.

 

Разследването срещу Мартин Банов и Венета Кръстева стартирало още преди 3 месеца след подаден сигнал от измамен от тях собственик на земи в Старозагорския край. Преди около година земеделецът броил 40 000 лева подкуп на двамата професори, които съумели да го убедят, че за него ще е много по-изгодно да промени категорията на земеделската си земя, която била 4-та степен, за да може върху терена да изгради соларен парк. Според закона фотоволтаици могат да се изграждат само върху земя със статут 7-а категория – тоест камениста и неплодородна.

 

Пишман инвеститорът обаче не останал доволен от нивата на печалба, които му носели фотоволтаиците, и решил да сигнализира за схемата на професорите Банов и Кръстева. Според показанията му не той, а двамата професори го потърсили чрез общ познат с предложение да променят статута на земята му.

 

„Десетки хиляди декари плодородни земи бяха заграбени и обявени за неставащи за земеделска дейност с подписите на професорите Мартин Банов и Венета Кръстева, които са оторизирани да извършват замерванията на почвите и промяната на статута на площите. Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория – неплодородна и негодна за земеделска дейност. Иззехме огромен брой документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има много фотоволтаични паркове, както и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на соларни паркове върху плодородна земя.

 

Според предварителните данни от разследването председателят на Селскостопанската академия и зам.-шефката на Института по почвознание „Пушкаров“ са прибрали около 3 млн. лв. подкупи, за да подменят с фалшиви експертизи статута на земеделските земи, разкрива обвинител от Софийската градска прокуратура.

 

Според обявлението на държавното обвинение в рамките на разследването срещу рушветчийския професорски тандем са извършени претърсвания и изземвания на над 30 адреса в София, Сливен, стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково. Разпитани са над 20 свидетели, в т.ч. и собственици на фотоволтаици, възползвали се от услугите на проф. Мартин Банов и заместничката му Венета Кръстева.

 

Инспектори от КПКОНПИ също са включени в разследването на схемата с фотоволтаиците, движена от шефовете на Селскостопанската академия. Твърди се, че Мартин Банов и Венета Кръстева са инвестирали част от усвоените от подкупи пари в имоти във Варна, София и Стара Загора.

 

 

През последната година и половина в България масово започнаха да се издават разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху уж негодна земеделска земя, породени от временната криза с електроенергията.

Днес бизнесът с фотоволтаици вече не е примамлив заради десетократно понижените цени на електроенергията.

 

„Преди 2 г. цената на мегаватчас беше стигнала до 700 лева, докато днес е около 65 лева. Въпреки това бизнесът стана популярен и много незнаещи хора, притежаващи земи, са били подмамвани от тандема Банов – Кръстева да променят чрез тях статута на земеделските си площи, за да печелят милиони от фотоволтаици“, разкрива запознат с разследването срещу шефовете на Селскостопанската академия. Защитници на Мартин Банов и Венета Кръстева пък твърдят, че двамата са попаднали на мушката на държавното обвинение, за да бъдат изхвърлени от управата на Селскостопанската академия, където се разпределят стотици милиони левове.

 

През октомври 2020 г. Народното събрание прие Национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвите за периода 2020 - 2030 година“, като стойността на програмата надхвърля 500 милиона лева. Най апетитното направление от програмата е възстановяване на горските площи, адаптация към климатичните промени и други, като за тази цел са предвидени над 200 млн. лв.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.