РИОСВ – Благоевград квалифицира като „безвредни производствени дейности“ сушенето и смилането на брашнени червеи в бившето училище на петричкото сeло Чучулигово и пусна без оценка на околната среда процедурата по издаване на разрешително, пише struma.bg.
Въпреки че училището е в границите на защитена зона „Рупите-Струмешница“ за опазване на дивата флора и фауна, за решението на екоинспекцията допринесе фактът, че най-близката жилищна сграда е на 40 метра, а в законоустановения едномесечен срок в РИОСВ и кметствата на Петрич и Чучулигово не постъпиха никакви възражения и мнения по инвестиционното намерение.
Още през 2022 г. фирма „Ви Би Еф Про“ ООД със седалище в Петрич и собственици Иван Жиров и Георги Вълков получиха разрешително от ветеринарните служби да отглеждат в бившите класни стаи брашнени червеи върху пшеничени трици.
Сега бизнесът им се качва на по-високо ниво – в част от сградата ще се обособи цех за изсушаване на брашнения червей и производство на брашно.
Процедурата е елементарна – лаврите се бланшират с гореща вода, отцеждат се и се сушат на 50-70 градуса за 4-6 часа. После се охлаждат и смилат.
ЕК издаде разрешение за производство на брашно от жълт брашнен червей за храна на хората, но специално продуктът на фермата в Чучулигово е за нечовешки нужди.
Червеите са здравословен и ценен източник на протеин, ненаситени мазнини и множество витамини и минерали и са питателна храна за влечуги, птици и по-големи риби. Също така брашненият червей е и официално разрешена фуражна суровина.
blitz.bg