Кметът на Годеч, който лови мигранти,  крал милиони от Европа, прокуратурата го разследва

https://crimes.bg/kriminalno/kmetat-na-godech-koyto-lovi-migranti-kral-milioni-ot-evropa-prokuraturata-go-razsledva-3/110284 Crimes.bg
Кметът на Годеч, който лови мигранти,  крал милиони от Европа, прокуратурата го разследва

Според държавното обвинение, кметът Радослав Асенов ръководил, а неговият заместник участвал в организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

 

На кмета на община Годеч беше наложена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 90 хил. лева. Същата по вид мярка е взета и на заместникът му. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

На 11.02.2021 г. Специализираната прокуратура поиска от съда отстраняването му от длъжност, както и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

 

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица, съобщават от прокуратурата. Прокуратурата и КПКОНПИ работят по случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което връзка има и Асенов. Става въпрос за история от преди няколко години. Местните жители разказват, че кметът години наред усвоявал пари от Държавен фонд „Земеделие“, но с подставени лица. Асенов отглеждал коне, които били пускани на паша не само в неговите ниви, но и в общински. Жителите на едно от селата в Община Годеч редовно се оплаквали, че не могат да отидат на гробището, защото конете на кмета били около него. Стопанството било проверявано от БАБХ - София - област, с директор доктор Леонид Лавчев. Според местните, той е близък на кмета Асенов. Дори е бил жури в дефиле на коне в общината.

 

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч. Служил е в МВР, бил е граничар. При първото му кандидатиране за кмет през 2015 г. го представя лично Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ подчертава, че Асенов има опит и в разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони. В хода на разследването, в Годеч и в София бяха извършени претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

 

Радослав Асенов, когото прокуратурата обвини като лидер на престъпна група за кражба на евросубсидии, е налял стотици хиляди под формата на ремонти и облагородяване в селото на Цветан Цветанов.

В с. Шума е един от многобройните знакови имоти на лидера на „Републиканци за България“. Цветанов има огромна къща там, която вестник „Галерия“ показа на читателите си още през 2010 година.

 

Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч и остана приближен на Цветанов, дори когато той беше изгонен от ГЕРБ. Основен ремонт на кметството, детски площадки, асфалтиране, подмяна на ВиК и още много други придобивки са направени и планирани от Асенов за селото на Цветанов. Повечето от строителните дейности били извършвани с фирми, близки до кмета, и от негови подставени лица. Заради близостта си с Цветанов разследваният кмет Радослав Асенов е бил един от поканените да се присъедини към „Републиканци за България“. Цветанов няколко пъти го посещавал в Годеч през последните месеци.

 

Асенов също е любител на имоти като патрона си Цветан Цветанов, разкрива декларацията му. Градоначалникът има на свое име 78 ниви. Формално ги отдавал под аренда на свое поставено лице, което прибирало огромни суми за субсидии. Публична тайна е, че средствата се вливали в добре прикрития бизнес на кмета.

Източник: crimesbg.com

2 Коментара

АБВ2

преди 11 месеца

Срам

Коментирай

АБВ2

преди 11 месеца

безумие

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.