Жената на Божков на свобода срещу 1,5 млн. лв.

https://crimes.bg/analizi/zhenata-na-bozhkov-na-svoboda-sreshtu-15-mln-lv/34386 Crimes.bg
Жената на Божков на свобода срещу 1,5 млн. лв.

Специализираният наказателен съд наложи на съпругата на Васил Божков парична гаранция от 1,5 млн. лева, предаде репортер на Novini.bg. Съдът мотивира налагането на високата парична гаранция с това, че Динева е съдружник в няколко дружества, както и с наличието на нейни банкови сметки.

Магистратите смятат, че няма как обвиняемата да окаже влияние върху свидетели или да укрие материали по досъдебното производство. Съдът счете, че има основания да се смята, че Динева е част от организираната престъпна група, но разследването е на начален етап и предстои да се събират още доказазтелства.

Определението не е оконателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

По-рано прокуратурата поиска Динева да остане в ареста, тъй като ѝ е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. От обвинението смятат, че съпругата на Божков може да укрие или унищожи доказателства по досъдебното производство и че може да въздейства върху разпитите на свидетелите. Прокуратурата твърди, че участието на обвиняемата в организираната престъпна група датира поне от 1 януари 2014 година досега. 

Според защитата Елена Динева е подала молба да не бъде снимана. Заради голямото закъснение на старта на разглеждането на мярката ѝ за неотклонение, обвиняемата поиска минерална вода, както и да седне.

За първи път съм на такъв форум. Някои от дружествата, на които съм управител, са от 2000 година и никое от тях не е кандидатствало за лиценз в Комисията по хазарта. Всички са били изрядни по закон и аз съм била съдружник или инвеститор в тях. Имам обществени ангажименти, включително и към фондация "Тракия", но към колекцията не съм имала тесен ангажимент. Отделно, какво мисля за колекцията, сега ще го спестя. Тази фондация се занимава и с публикуване на книги, но тиражите не са големи и не са свързани с пране на пари, дори това е смешно. Всички от тези работещи фирми, които имат банкови сметки от деня на създаването не са се променяли, заяви Динева пред съда.

В патова ситуация съм. Пресирана съм да чета за себе си. Аз отдавна не съм оперативно ангажирана в областта на хазарта. Познавам и семейство Найденови. С тях имаме съвсем нормални съдружнически и приятелски отношения, заяви Динева. Тя съобщи, че банковите ѝ сметки и личните ѝ средства са блокирани. Уволнявам хора, пускам предизвестия – нямам средства, заяви жената до Васил Божков.

Тя посочи, че никога не е познавала нито един член на Комисията по хазарта. Отбеляза, че е имала възможност, но не е имала никакво желание да напусне страната. Вярвам, че истината ще възтържествува, заяви Елена Динева.

Съпругът ми беше принуден да не се върне, не че не искаше да се върне, каза тя.

Не смятам, че съм обществена заплаха, завърши Елена Динева, като поиска по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на обвиняемата Трендафил Трендафилов заяви, че само част от дружествата от дадения на съда списък са работещи към момента, те не са на Динева, а тя имала само участие в тях, като някои били и фондации. По думите му доказателствата по делото не могат да обосноват участие в престъпна група на Динева. Трендафилов отбеляза, че никое от дружествата, в които тя има участие, няма общо с хазартна дейност.

Пред медиите адвокат Трендафилов заяви, че Динева не е споменавана в материалите по делото и е обвинена само защото участва в търговски дружества.

По време на заседанието стана известно, че Динева е съпруга на Васил Божков, но адвокат Трендафил посочи пред журналисти, че той не е виждал удостоверение за брак, а че Божков и Динева били женени, се посочвало само в един от томовете по делото.

Припомняме, че на 30 януари тази година Динева бе арестувана при акция на силите на реда. Тогава тя беше задържана за помагачество в престъпната група, ръководена от хазартния бос.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

 

От Прокуратурата разпространиха информация, че продължават да се извършват претърсвания и изземвания в дома на Божков на ул. "Московска" № 43 в гр. София.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.