Загиналия Скатов за пръв път завел годеницата си на експедиция с него (Шени неотлъчно до мъртвото му тяло в хеликоптера)

https://crimes.bg/analizi/zaginaliya-skatov-za-prav-pat-zavel-godenicata-si-na-ekspediciya-s-nego-sheni-neotlachno-do-martvoto-mu-tyalo-v-helikoptera/40496 Crimes.bg
Загиналия Скатов за пръв път завел годеницата си на експедиция с него (Шени неотлъчно до мъртвото му тяло в хеликоптера)

Атанас Скатoв, който загина трагично след падане под връх К2 (8611 м) в планината Каракорум в Пакистан, е бил придружаван в експедицията от годеницата си Шени Бензеш.




Източник:




2021-02-05 19:06:00


Анализи


711

Прочетено: 385938

Кратка връзка








Атанас Скатoв, който загина трагично след падане под връх К2 (8611 м) в планината Каракорум в Пакистан, е бил придружаван в експедицията от годеницата си Шени Бензеш. След като тялото му беше открито, при транспортирането към град Скарду, до него в хеликоптера е била любимата му жена. Пловдивската адвокатка го очаквала в Базов лагер (5100 м), но...

 

Дни по-рано Наско и любимата му публикуваха снимки именно от Скарду, преди потеглянето нагоре в планината, наслаждавайки се на слънчевите лъчи.

Скатов трябваше да навърши 43 години след малко повече от месец - на 11 март. Той има 12-годишен син Васил от първата си съпруга. При покоряването на всеки връх Наско имаше традиция да разпъва и гордо да вее флаг с надпис "Обичам те, Васко!". Наследникът му също е покорявал много върхове в България заедно с татко си.

Алпинисти от цял свят изказват съболезнования в социалните мрежи.

Д-р Скатов е втората жерта на К2 тази зима. Преди по-малко от месец в подножието на върха загина и Сержи Минготе, който също падна от голяма височина при слизане от Лагер 3 (7300 метра). Испанецът и Наско бяха много големи приятели.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на връх Лхотце.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.