Водна криза на "Елените" за настъпващия летен сезон - защото общината е мащеха или не само?

https://crimes.bg/analizi/vodna-kriza-na-elenite-za-nastapvashtiya-leten-sezon-zashtoto-obshtinata-e-mashteha-ili-ne-samo/40982 Crimes.bg
Водна криза на "Елените" за настъпващия летен сезон - защото общината е мащеха или не само?

Курортен комплекс "Елените", както и туристически и други обекти в близост, са без питейна вода и има сериозна неяснота докога ще продължи това положение. Това е картината, която беше нарисувана пред Actualno.com след обширен разговор с Васил Главчев, юристконсулт на частното дружество ПСОВ "Елените", което стопанисва пречиствателната станция, обслужваща в момента както "Елените", така и на практика целия Свети Влас.Защо се е стигнало до такова положение?

Защото пречиствателната станция финансово е на червено. Но защо е на червено? Отговорът на този въпрос представлява омагьосан кръг. Основният приход на станцията идва от пречистването на води. Тя изпълнява дейност, която се описва с термина "обратни води" - пречиства отпадни води. Само че от няколко години насам не получава пари за това. А причината, според разказа на г-н Главчев е, че ПСОВ не може да фактурира работата си – защото ВиК Бургас не дава данни и отчет какво количество пречиства станцията! Това се случва въпреки многократните опити на предприятието да се изясни с ВиК – безуспешно! Actualno.com изрично зададе въпроси на ВиК Бургас на какво основание и от колко време е спрян отчетът за подаване на данни, но до публикуването на материала не получи отговори. Същевременно обаче, си вървят сметките за питейна вода и се трупат дългове! Според г-н Главчев, става въпрос за милиони левове (между около 3 и 4 милиона лева между 2017 - 2020 година), които станцията не може да фактурира и съответно да има пари да плати собствените си разходи за вода (400 000 - 500 000 лева), както и други разходи. Заради собственика, заради неясни интереси или още нещо? За незнаещите – ПСОВ "Елените" ЕООД закупи пречиствателната станция от дружеството "Вики инвест" на Ветко Арабаджиев, който в момента има много сериозни проблеми със закона. А според разказаното от г-н Главчев, големият проблем идва от развитието на региона още преди 20 години.

В началото на века почва ударно строителство с цел развитие на туризма и към пречиствателната станция се включват толкова много обекти – и то с подпис на служители на ВиК Бургас според г-н Главчев, а не с разрешение от самата ПСОВ при даване на одобрение на съответния обект да заработи, че тя не може да поема обема вода, който трябва да пречисти. Оценката на г-н Главчев е, че към днешна дата ПСОВ "Елените" трябва да пречиства вода, която е поне 2-2,5 пъти повече, отколкото е изчислено за акуратна работа на станцията. Заради това и пречистването не може да е качествено съгласно заложеното технологично. Тук идва другият парадокс – от години ПСОВ бива проверявана и глобявана всеки месец за некачествено пречистена вода. Започна се от 3000 лева и съгласно закона, на всеки 6 месеца има удвояване на санкцията. Вече сме на граница около 50 000, дори 100 000 лева месечно, оплака се юристконсултът. На всичкото отгоре, за да може самата станция да работи както е по изисквания и по закон, тя трябва да има договор за извършване на дейност като ВиК оператор, за да получи след това разрешително за заустване от РИОСВ – на 175 метра навътре в Черно море. В момента такъв действащ договор няма, а така е от години, твърди г-н Главчев. По думите му пред Actualno.com, договорът относно извършването на дейност като ВиК оператор трябва да бъде сключен с Община Несебър, защото става въпрос за частна пречиствателна станция, но това продължава да не се случва, макар че има осъдително решение срещу общинските власти.

И тук обаче има тънкост – съгласно разказа на юриста, заради дългото време, необходимо за издаване на присъдата, както и заради липсата на обратна връзка от общината преди и след съдебното решение, вече са натрупани дългове от ПСОВ "Елените" ЕООД. Сега процедурата за разрешително за заустване пак е отворена, само че важно условие да бъде получен документът е дружеството, което кандидатства за договор за извършване на дейност като ВиК оператор, да няма задължения! А от Община Несебър са твърдели, че ПСОВ "Елените" следва да си сключи договор за заустване с ВиК Бургас, по думите на г-н Главчев, само че според него заради характера на собствеността върху станцията, тя е изключение по закон и не трябва да влиза в договорни отношения по този начин, като член на асоциация на ВиК оператори, както по принцип се уреждат легално нещата в такива случаи в България. Actualno.com изпрати писмено няколко въпроса до пресслужбата на Община Несебър относно казуса, сред които дали е започнала процедура за сключване на договор, който е задължително условие да бъде дадено впоследствие разрешително за заустване, дали пречиствателната станция има капацитет да обслужва всички обекти, които са вързани към нея, както и дали това лято ще има водна криза на "Елените", плюс още уточняващи питания. Към момента на публикуване на материала отговори няма.

Решението

Васил Главчев посочва, че решение на всички проблеми може да се приложи за секунди. От страна на ПСОВ "Елените" ЕООД са предлагани различни варианти – първо, всички обекти от Свети Влас да бъдат вързани към пречиствателната станция в Равда – Actualno.com изпрати въпрос до Община Несебър и ВиК Бургас конкретно по тази тема, но към момента на публикуване на материала няма отговор. Освен това – общината да се включи в стопанисването на пречиствателната станция "Елените", като бъде направено публично-частно партньорство или като станцията ѝ бъде продадена, на цената на имота (без съоръженията), или дори като заменка с равностоен имот – нищо от това не се възприема от общината, категоричен беше г-н Главчев пред Actualno.com. Според него, Община Несебър просто иска пречиствателната станция да ѝ бъде приписана, без да плаща и стотинка за това. На въпрос защо смята така, юристконсултът отговори, че има идея пречиствателната станция да бъде модернизирана по проект, част от местния воден цикъл, но за да се изпълни, станцията не трябва да е частна собственост или в нея да има частно участие - по условие за получаване на еврофинансиране. Колко пари би глътнал такъв проект – зависи от параметрите, заяви г-н Главчев, но даде предположение за сума от няколко милиона евро – между 3 и 5 млн. по-точно. Куриоз пореден Оказа се, че има и друга глава в цялата сага – с постановление на прокуратурата е забранен достъп на оператора на пречиствателната станция до самата пречиствателна станция, но ПСОВ "Елените" ЕООД трябва да продължи дейността си и да осигурява качествено пречистване на водата, за да не се стига до аварийна ситуация. Според представени на Actualno.com документи, това постановление е от края на 2018 година.

Явно е, че бъркотията е голяма, най-вероятно заради нечии интереси. Остава въпросът чии са те?

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.