Внимание: Заливат ни фалшиви 20-лв, бъдете внимателни

https://crimes.bg/analizi/vnimanie-zalivat-ni-falshivi-20-lv-badete-vnimatelni/27441 Crimes.bg
Внимание: Заливат ни фалшиви 20-лв, бъдете внимателни

За 3-тото тримесичие на годината от Българска народна банка са попаднали на 127 броя фалшиви банкноти, които са извадени от обръщението. Почти половината от тях са банкнотите от 20 лв, следващите най-често срещани са от 50 лв и на малко засечени столевки – 3 броя общо.


Любопитното е, че за същия период от банковата институция са се натъкнали и на фалшиви монети, като разбира се най-много на брой са 2 лв – 11 броя, 50 стотинки – 30 броя и 1 лв – един брой.

Експерти обясняват, че най-малък е делът 1 лв, защото той също е съставен от два компонента, като монетата от 2 лв и неговото фалшифициране отнема почти същите ресурси, което го прави нерентабилен.


Сред чуждите валути най-голям регистриран брой на неистинските се държи от долара, следвани от еврото.


Само за последната година общият брой на книжни пари в оборот са нараснали с притеснителния темп от 6.1%, а именно 33.3 милиона. Тяхната стойност се равнява на 2 850 000 милиона лева, което е 12.4% повече.


Това са и един от индикаторите за инфлационните процеси, които се наблюдават през последните години, а най-сериозни през тази.


Източник: lupa.bg


Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.