УНИКАЛНО: България откри лекарство за COVID-19!

https://crimes.bg/analizi/unikalno-balgariya-otkri-lekarstvo-za-covid-19/38727 Crimes.bg
УНИКАЛНО: България откри лекарство за COVID-19!

Това е „Микар 21“, която е сред учредителите  на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, е една от 200-те компании, които се занимават с разкриването на нови лекарствени продукти в света.  Тя има публикации в редица научни журнали и е носител на  международни отличия.                                                                                                                                

“В момента говорим за една новост, за един троен подход към лечението на коронавирусите. Обхващат се всички възможни хипотези за свързаност на COVID-вируса с клетките.

Откриването на молекулата е доста трудно. Компанията обаче успява да съкрати процеса за откриване на лекарствена молекула и от стандартните 12-18 месеца намалява срока до осем седмици“, съобщи Ескенази и поясни, че това е изключително важно.  Тя напомни и, че едно лекарство се създава изключително сложно, а процесът е много дълъг. Стандартно е нужно между 6 и 8 години.

Сега, в тази тежка пандемия обаче, всичко може да се случи за една година и на пазара да има лекарствен продукт.

Ескенази напомни, че първите добри резултати са от Китай  и са дошли след използване на препарати за ХИВ, които традиционно се обвързват с протеина CCR 5. „Микар 21“ обаче има повече от пет години опит в областта на този протеин и то на CCR 7 , тоест в терапевтични области,  където на практика нямат конкуренти и няма разработки. Именно българската фирма създава първите в класа си молекули.

След като е разработена молекула на 3 D, тя се подава в лаборатории и те дават предвиждания за тяхната селективност и активност, обясни процесът  Кристина Ескенази. Това вече се е случило и има изключително обещаващи резултати от световни лаборатории.

Сега се търсят средства, за да се премине към следващата фаза предклиничните изследвания. При тях се синтезира само лекарствено вещество и се започват тестовете на животни. Тестове са за токсичност. След това се преминава към тестовете на хора.

Сумата, която е необходима не е никак малка - 4 милиона евро. Проблемът е, че в България на този етап няма как да бъде осигурено това финансиране.

„Но ние не се отказваме“, категорично заяви Ескенази. Затова се кандидатства и по европрограми, но там процедурите са много бавни. „Никакви пречки и трудности не ни спират, продължаваме да се борим“, каза тя.

Кристина Ескенази разкри, че интерес към молекулата има от САЩ. “Даже сме пред подписване с инвеститор“, обясни тя и добави: „Но след анонсирането на тази новина се случи нещо много важно, което ни накара да се трогнем и събуди нашата гордост и идентичност - с нас се свързаха българи от цял свят, които поискаха да дарят пари и молекулата да остане в България, а не да бъде патентована в чужбина , което се случва често с нашите иновации“.

„За сектора на биотехнологии и в частност на частния сектор в изследванията няма ресорно министерството. Следователно - никой от тях няма тази ангажираност и експертиза. Не е морално да се дарява на частна компания, макар че е законно“, каза тя.

„Нашият план е да създадем фондация , която да работи на принципа  - предай нататък, тъй като чрез фондацията може да гарантира прозрачност на разходваните средства“, обясни Ескенази.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.