Това разкритие за COVID-19 ще ви накара да настръхнете

https://crimes.bg/analizi/tova-razkritie-za-covid-19-shte-vi-nakara-da-nastrahnete/28680 Crimes.bg
Това разкритие за COVID-19 ще ви накара да настръхнете

Вече са получили първите доказателства

Екип от европейски молекулярни биолози направиха ново разкритие за COVID-19, което ще ви накара да настръхнете.

 

В резултат на проведените изследвания, са установили, че COVID-19 прониква в клетката на мозъка, използвайки белтъка невропилин-1, съобщават световни агенции, цитирани от "Дарик".

 

"Получихме първите доказателства , че новият коронавирус може да проникне в мозъка не само чрез рецептора ACE2, но и чрез невропилин-1. Този белтък се изработва от всички нервни клетки на обонятелния епител и по всяка вероятност служи за главна врата за проникване в нервната система", пишат изследователите.

 

Екипът на проф. Микаел Симонс от Мюнхенския технологичен институт в сътрудничество с френски колеги разгледал обстойно какви видове клетъчни рецептори могат да взаимодействат с коронавируса. Подобни свойства се оказало че притежават два белтъка - невропилин-1 и невропилин-2.

 

Те се срещат в големи количества на повърхността на някои видове нервни клетки, в това число и в обонятелните рецептори на носа. Биолозите направили своеобразни "отливки" на, COVID-19, съдържащи в себе си светещи молекули и с тях заразили клетъчни култури, изработващи невропилин-1, но без да произвеждат белтъка ACE2, който досега се смяташе за главния "проводник" на SARA-CoV-2 в организма.

 

Опитите доказали, че вирусът действително прониквал в клетките, използвайки невропилина. Учените успели да преустановят това проникване, като блокирали работата на въпросния белтък, използвайки синтетични антитела.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.