Спипани с ментета! Млечните босове скочиха срещу проверки на качеството

Ниска изкупна цена на млякото, прескъпо сирене от олигарсите, при това менте...

https://crimes.bg/analizi/spipani-s-menteta-mlechnite-bosove-skochiha-sreshtu-proverki-na-kachestvoto-3/118345 Crimes.bg
Спипани с ментета! Млечните босове скочиха срещу проверки на качеството

Ниска изкупна цена на млякото, прескъпо сирене от олигарсите, при това менте...

Млекопреработвателите са нарекли резултатите от проверката на Комисията за защита на конкуренцията като "нелегитимни". Проверката беше насочена към нарушения от фирмите „Милки Груп Био“ ЕАД (производител на продуктите „Саяна“) и „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД.

Млечните босове твърдят, че само Агенцията по храните има право да публикува резултатите от проверките за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа, и че всички други резултати са нелегитимни и имат за цел да дискредитират бранша.

Изпълнителният директор на БАБХ, д-р Светлозар Патарински, заяви, че Агенцията информирана за случая от медиите и че са поканили представител на сдружение "За достъпна и качествена храна", за да предостави материалите и протоколите си.

От Агенцията по храните съобщиха, че са извършили проверка в млекопреработвателните предприятия и са изпратили проби за официален контрол в акредитирана лаборатория. Резултатите се очакват до края на месеца. Ако се установи наличие на чужд вид мляко, ще се предприемат мерки за изтегляне на партидите, преетикетиране и засилване на контрола. В противен случай няма да има последствия за преработвателите.

Браншът твърди, че изнасянето на такива резултати води до спад в продажбите на продуктите им и предупреждава, че това може да доведе до намаление или спиране на изкупуването на овче мляко следващата година. Според тях, това е скъпа операция, която няма кой да плати.

Управителят на млекопреработвателното предприятие "Димитър Маджаров-2", Юлия Маджарова, отбеляза, че качеството в тяхната фирма е издигнато на високо ниво и че за първи път получават обвинение в некачествени продукти след 40 години в бранша.

Представител на другата засегната фирма, "Милки Груп Био", коментира, че се разпространяват "неизяснени случаи", което засяга имиджа на българските продукти.

След сигнала, двете компании са подложени на 45-дневен мониторинг от БАБХ.

Източник: narod.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.